07/21/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

От Кенеди до Мърдок и Строс-Кан - вечният глад за клюки, мръсни истории и скандал

в. Гардиън

Скандали, в които държавният елит от политици, бизнесмени, ченгета, журналисти и медийни знаменитости заговорничат помежду си, за да насърчават и защитават общите си интереси за сметка на демократичното управление, обществения интерес и закона, не са запазена марка само на Великобритания. Скандалът с “Нюз Интернешънъл” има много подобия в Европа и САЩ. Има множество сходства в подобни събития, от Чипинг Нортън до Чапакуидик.

За разлика от покойния сенатор Едуард Кенеди, Дейвид Камерън не падна с колата си от мост на остров Мартас Винярд (случаят Чапакуидик). Няма и невинна жертва, която да се сравни с Мери Джо Копечни. Камерън, който тази седмица е на обиколка в Африка, обаче може да бъде обвинен, че напусна мястото на катастрофата.

Скандалът Чапакуидик през 1969 г. почти сложи край на президентските амбиции на Кенеди. Той показа, че приказната ера, когато президентът Джон Ф. Кенеди и брат му Робърт господстваха във Вашингтон, е окончателно отминала. В онези дни репортери, редактори и политици, които знаеха за сексуалните лудории в Белия дом, си мълчаха. Падението на Тед Кенеди сложи край на тази култура на безнаказаност.

За разлика от този случай, унижението на Бил Клинтън през 1998 г. при разкриването на връзката му с Моника Люински показа, че общественото мнение клони в съвсем различна посока. Не остана скрита нито една подробност от похотливите срещи на Клинтън с Люински в Овалния кабинет на Белия дом. Твърдеше се, че хората имат правото да знаят всичко и докато изтъкваха, че са шокирани и отвратени, попиваха всяка дума.

Този лицемерен глад за клюки, мръсни истории и скандал се увеличава драстично, отбеляза наскоро американският медиен коментатор Хауърд Кърц. Подражавайки на Флийт Стрийт, например, миналия месец телевизия Ей Би Си плати 15 000 долара на Мегън Брусард, една от жените, която получи есемес от т.нар. “интернет ексхибиционист”, бившия конгресмен Антъни Уайнър. Когато стана ясно, че бившият сенатор от демократическата партия Джон Едуардс има извънбрачно дете, президентските му надежди бяха моментално попарени.

Макар и политическият елит на Великобритания и Америка да е под безпощадната “лупа” на общественото мнение, истината за европейските им еквиваленти е малко по-различна. Във Франция бившият директор на МВФ Доминик Строс-Кан, който отхвърли обвиненията в изнасилване, все още се ползва със симпатии, въпреки медийните брътвежи как случаят е революционизирал отношението към жените. Сега стана ясно, че Франсоа Оланд, главният претендент на социалистите за президентските избори, знаел за обвиненията срещу Строс Кан за сексуално посегателство през 2003 г., но не ги е съобщил. Подобна солидарност във висшите социални слоеве продължава да е нормална за Франция.

Други страни преживяха свои варианти на скандали, подобни на този с Нюз Интернешънъл. Резултатите от неотдавнашните избори и референдум показват, че италианците най-накрая са решили да се отърват от Силвио Берлускони. Чудо е как той - “праисторическият” телевизионен магнат шовинист, който манипулира политическия процес, извъртя новините, пренаписа законите, смути съда и бе обвинен във връзки с проститутки, остана толкова дълго на власт. Главната причина вероятно е влиянието му, подобно на това на Мърдок, върху различните нива на политическата, законодателната и медийната власт.

В Германия, която винаги е била по-уравновесена, общественият гняв се съсредоточи върху прикриването на академичното плагиатство на водещи обществени фигури и случаи на конфликт на интереси, като този с бившия канцлер Герхард Шрьодер, който започна работа в руския Газпром. Наказанията обаче бяха леки. Шрьодер се измъкна, а един от членовете на борда на Бундесбанк Тило Сарацин, който бе обвинен в расистки и антисемитски коментари, се сдоби със защитници и договор за голяма книга.

Испанците също имат опит в подслушването на телефони. В средата на 90-те години стана ясно, че тайните служби на армията са засекли и записали хиляди телефонни ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване