07/21/11 18:13
(http://www.klassa.bg/)

Офшорка придоби "Кремиковци" за 20 хил. лв.

Фирма от Британските Вирджински острови е новият собственик на металургичния комбинат „Кремиковци“, стана ясно след справка в Търговския регистър. „Бессиън мениджмънт лимитид“ е купила за 20 хил. лв. дружеството „Елтрейд къмпани“, което придоби през април фалиралия комбинат. Шеф на „Елтрейд къмпани“ е 26-годишният Лъчезар Варнаджиев, който плати над 316 млн. лв. за покупката на активите на комбината. Средствата бяха отпуснати с кредит от Първа инвестиционна банка, а според икономическия министър Трайчо Трайков зад дружеството стои компанията за рециклиране на метали „Надин“. Кредитът от ПИБ бе даден, след като активи на „Кремиковци“ са били заложени като обезпечение.
Варнаджиев бе и упълномощеният представител при сегашната сделка от страната на „Бессиън мениджмънт лимитид“. Островното дружество пък е собственост на кипърската фирма „Бън секретериъл лимитид“, чийто директор е Ления Пападопулу. Сделката е осъществена на 5 юли, а решението за нея Варнаджиев е взел на 24 юни тази година.
В началото на седмицата стана ясно, че работниците от комбината ще си получат дължимите суми. Частичната сметка за разплащане на дълговете бе публикувана от синдика на „Кремиковци“ Цветан Банков. От нея стана ясно, че най-големите губещи кредитори са облигационерите и държавните НЕК, „Булгаргаз“ и БДЖ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване