07/21/11 18:18
(http://www.klassa.bg/)

Фед готви план за технически фалит на САЩ

Американският Федерален резерв и министерството на финансите разработват план, ако се стигне до евентуално просрочване на плащания по държавните облигации, съобщи президентът на поделението на Фед във Филаделфия Чарлз Плосър, цитиран от ИТАР-ТАСС. Вашингтон все още не успява да постигне споразумение за увеличаване на тавана на държавния дълг на САЩ, който сега е 14,3 трилиона долара. Ако до 2 август не бъде намерено решение, правителството ще остане без средства за финансиране на дейностите си и за покриване на плащанията по държавни облигации. Плосър обясни, че в момента се разработва план за действие при настъпване на дефолт, като Фед и министерството на финансите разработват технически процедури, според които ще се решава първо за кои задължения трябва да се отделят средства. Освен това резервът ще трябва да реши как ще оценява суверенните облигации след възможното настъпване на технически дефолт. "Дали ще се отнасяме към тях, все едно не е настъпил технически фалит, преструвайки се, че такова нещо не се е случвало, или ще признаем дефолта и няма да приемаме тези книжа като гаранции по кредити", посочи още Плосър.
"Дори не сме сигурни какви точно могат да бъдат последиците от дефолта", признава още експертът.
Междувременно президентът на САЩ Барак Обама обяви, че може да подкрепи краткосрочно вдигане на тавана на държавния дълг за период от няколко дни, в случай че Конгресът постигне общо споразумение за съкращаване на бюджетния дефицит, но се нуждае от повече време, за да го приеме, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че тази промяна в позицията на Обама отразява все по-ясно очертаващата се политическа реалност, че законодателният орган не разполага с достатъчно време, за да гласува пакет мерки за значително намаляване на дефицита.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване