07/24/11 18:37
(http://www.klassa.bg/)

Левицата предложи ОФ срещу ГЕРБ, десните не искат обединение

Левицата протяга ръка на всички демократични партии - и от ляво, и от дясно, и от центъра, защото крайно време е да се каже ясно какво се случва в България и да се свали ГЕРБ от власт. Това послание Сергей Станишев отправи първо на конгреса на БСП в събота и вчера по БНР. Поводът: предстоящия вот на недоверие към правителството. Станишев подчерта: „Не се страхувам от упреци, че правя нов Отечествен фронт. Управлението на ГЕРБ е вредно за страната и точно за да се спре това, БСП е готова да разговаря с всички граждански и политически структури, които не искат това да продължава и да се задълбочи“.
Идеята за широк фронт от партии срещу ГЕРБ искрено изненада някои от формациите, обявили, че ще подкрепят вота на недоверие, дебатите по който започват днес.
Съпредседателят на Синята коалиция и лидер на СДС Мартин Димитров коментира пред БНР, че през всичките тези години БСП винаги е била основният опонент на СДС и на Синята коалиция. Димитров бе категоричен, че СДС няма намерение под никаква форма и никъде да се обединява с БСП.
„Г-н Станишев надали е човекът, който може да обедини около себе си партии, още по-малко десницата“, коментира за „Класа“ депутатът от Синята коалиция Веселин Методиев, председател на предизборния щаб на ДСБ.
Готовност за партниране с левицата прозвуча обаче в думите на зам.-председателя на ПГ на ДПС Христо Бисеров. По думите му, „най-важното, което искаме, е да стане ясно с вота, че това управление е приключило с ресурса си и трябва да бъде заменено - но не заменено в рамките на този парламент, не заменено, като бъде сменена формулата на управление, а като бъде сменен парламентът“. Според Бисеров симптоматичен знак е това, че лидерът на ДПС Ахмед Доган се е подписал под искането на вот на недоверие, независимо дали ще присъства на дебатите и гласуването по вота. Бисеров прогнозира най-малко 100 гласа срещу правителството. Той изтъкна, че ДПС е готово и ще работи за предсрочни избори за парламент по формулата 2 + 1.
Лидерът на РЗС Яне Янев обяви, че според него, ако Цветан Цветанов има малко доблест и малко съвест, в понеделник сутринта преди девет часа ще връчи оставката си на премиера Бойко Борисов. Депутатите от бившата група на РЗС ще подкрепят вота срещу кабинета.


Валентин Николов, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ: Опцията Борисов-президент винаги е съществувала

Опцията Бойко Борисов да бъде президент винаги е съществувала и ще съществува както в медийното пространство, така и в страховете на опозицията и това винаги трябва да стои като опция и да плаши противниците на ГЕРБ. Това заяви вчера депутатът от ГЕРБ Валентин Николов. Според Николов премиерът Борисов винаги е бил тясно свързан със сигурността и съответно най-силните акции, когато ГЕРБ взе властта, са „ именно в сферата сигурност“. Николов добави, че очаква ожесточена битка в пленарната зала. Той изрази несъгласие с тенденцията вотовете срещу кабинета да следват един след друг.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване