07/25/11 21:46
(http://e-vestnik.bg/)

Една българка под Купола на безсмъртните

в. Култура

Доротея Монова. Снимка: от тв екрана

Доротея Монова е управител на реномираното издателство “Парадокс”, основано от нея и Цветан Милев през 1991 г., завършила е журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”. Неотдавна е поканена от белгийския писател и кинорежисьор Франсоа Вейерганс в неговия Комитет на шпагата и на церемонията по приемането му във Френската академия.

- Първият и най-труден въпрос: каква литературна и издателска сцена предполага церемонията, на която бяхте поканена да присъствате лично от Франсоа Вейерганс –  официалният му прием за член на Френската академия? И, както се казва, обявяването му за „безсмъртен”?

- Сцената не е точно литературно-издателска в съвременния смисъл, защото членството във Френската академия не е литературна награда, а и не всички академици са писатели. Но, казано с едно дума – мноооговековна. По-точно, 376-годишна. Понеже много старателно се готвих за участието си в церемонията, а на входа ми поискаха само поканата, без да ме препитват, нека споделя наученото. Академията е основана през 1635 г. от кардинал дьо Ришельо, който лично определя нейния статут и регламент. Акредитивните й писма, разбира се, са подписани от Луи ХIII, но с това неговата роля май се изчерпва. Не съм сигурна дали той наистина е бил толкова безхарактерен, тъй като всичко, което знам за него, идва от изключително надеждния исторически извор, известен като „Тримата мускетари” – хубав пример за силата на литературното митотворчество. Но в конкретния случай съм склонна да се доверя на Дюма-баща, защото академиците са се отчитали лично пред кардинала.

- Какви са техните задължения?

- Основната работа, която Ришельо им възлага, е да обособят френския език, да създадат неговите правила – т.е. граматика, и да го направят разбираем за всички. Очевидно господин кардиналът като мъдър държавник е направил осъвременен за епохата си прочит на библейското „в началото бе словото”. И си е дал сметка, че изграждането на модерна и просперираща държава е невъзможно без собствен език и книжовност. Образно казано, е решил да преведе горното изречение от латински на френски, а и не само него. И за да вдъхне кураж на 40-те си мъченици (първоначално са били по-малко) за епохалното им дело, а и да им повдигне авторитета, ги обявява предварително за „безсмъртни”, каквито те си остават и до днес.

Като първа логична стъпка в дейността им е писането на речник, чието първо издание вижда бял свят през 1694 г. Следват още седем, а съвременните академици в момента се трудят над деветото издание, чието публикуване започва през 1992 г., а краят му не се вижда. Предполага се, че част от проблемите им днес идват не от мъртвия латински, а от динамично развиващия се език на съвременните технологии, който поставя ребром въпроса за границата на националната идентичност при употреба на международния сленг. Затова нека признаем с уважение факта, че французите си имат собствена дума за компютър и се опитват да наложат и собствена дума за SMS. Точно за това, последното, се бори нововъведеният под купола на 16 юни 2011 г. „безсмъртен”, който, за ужас на българския си издател – моя милост, я употребява в собствените си текстове и я е приел като лична кауза.

- Значи, освен блясъка, има и много работа…

- Ами, първо работата, после блясъка. Какво е било преди повече от три века и половина началното салдо между слава и материално покритие, не успях да разбера, но днес превес определено имат славата и престижът срещу символичните 120 евро на месец и правото на безплатен обществен транспорт и работа в полза на обществото. И въобще, нищо не им е дадено на готово. Първите академици се събират по домовете си; чак през 1672 г. ги пускат да заседават в ...

Публикувана на 07/25/11 21:46 http://e-vestnik.bg/12302/edna-balgarka-pod-kupola-na-bezsmartnite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване