07/25/11 14:17
(http://www.klassa.bg/)

НАСА праща новия си марсоход в един от най-дълбоките кратери на Червената планета

Новият марсоход на НАСА ще бъде изпратен в един от най-дълбоките кратери на Червената планета, съобщи Би Би Си. Апаратът „Кюриосити“ тежи около тон и е с размерите на Mini Cooper. Той ще бъде оборудван с уреди, с помощта на които учените се надяват да разберат дали на Марс в миналото е имало подходящите условия за поддържане на микробен живот. На борда на машината ще има три камери и няколко спектрометъра. Те ще се захранват с енергия не само от слънчеви батерии, но и от термоелектрически генератор, който ще използва топлината от разпада на плутоний-238 и ще я превръща в енергия.
Роувърът за 2,5 млрд. долара ще бъде изстрелян през ноември от Флорида и се очаква да кацне на Марс през август 2012 г. Американската космическа агенция избра екваториалната депресия, известна като кратера Гейл, за дестинация на „Кюриосити“. Кратерът е с диаметър около 155 км, а най-ниската му точка е на около 4,6 км дълбочина. Във вътрешността на кратера се намира хълм с височина около 5 км, който вероятно се е образувал от една от реките, които в миналото са текли по повърхността на Марс. Учените смятат, че този регион е перспективен в търсенето на следи от живот.
Освен кратера Гейл за дестинация на марсохода се обмисляха и кратерът Еберсвалд, долината Морт и кратерът Холден.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване