07/25/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Сърбия губи вяра в европейското бъдеще

в. Гардиън

Магрит (Рене Магрит, белгийски художник сюрреалист - бел. ред.) щеше да се влюби в това - дърво, подаващо се от четвъртия етаж на висока сграда на ъгъла между улица “Неманя” и “Княз Милош”.

Но в този случай, сградата, която някога е била част от централата на сръбската армия, е руина: девететажна камара от почернял бетон, деформирани тавани и изкривени дограми. От едната страна има дупка, която е зейнала толкова широко, че разкрива цели три етажа.

Сградата е точно срещу канцеларията на сръбския премиер Мирко Цветкович - едно всекидневно напомняне, че само преди 12 години неговата страна бе бомбардирана от същите тези европейски държави, към чийто специален клуб Сърбия иска сега да се присъедини. В сряда (20 юли) неговото правителство направи огромна стъпка към постигането на тази цел, когато полицията залови Горан Хаджич, зачерквайки последното име в списъка на 161 бегълци, обвинени във военни престъпления при разпадането на Югославия.

Арестът на Хаджич премахна последната формална пречка пред преговорите по присъединяване. Въпреки това много сърби остават скептично настроени, че светлото европейско бъдеще наистина се приближава. “Не мисля, че можем да влезем в ЕС”, каза младият мениджър в ресторант Велко. “Имаме бремето на крадци в политиката и много проблеми в нашата икономика”.

Белград е лъжовен. Той вече не е подземният, зле осветен, гъмжащ от гангстери град, в който се бе превърнал в края на войните на Сърбия. Червеният плюш и текстилните тапети отдавна ги няма в някога опушения, напомнящ съветската епоха хотел Москва и клиентите в кафенето пред хотела са достатъчно добре облечени.

Но Мирослав Здравкович, който ръководи икономически сайт, изчислява, че средните реални доходи в Сърбия днес не са по-високи от тези през 1971 г. Преди да се разпадне на части, Югославия, наред с останалите комунистически държави в Източна Европа, преживя десетилетие на икономическа стагнация. После дойдоха войните и, за Сърбия - болезнените санкции.

След 2000 г. Белград и следващият по големина град Нови Сад може и да са се възстановили. Но останалата част от страната не е.

Тодор Голе е собственик на фирма, която произвежда седалки за автобуси в Прибой, Западна Сърбия. “През 2003 г. имахме 40 работници. Днес аз и моето семейство сме единствената работна сила на компанията, каза той. Като много други, той критикува политиката, която е позволила приватизацията на компании и след това разпродажбата на авоарите им. “Видях компании, които бяха приватизирани и след това закрити - компании, с които работех в края на 90-те”, каза той.

Сърбия, както и други държави, трябва да се бори с тежката световна рецесия. “Има места, където реалните доходи са на същото ниво като през 60-те години”, каза Здравкович и допълни: “на някои места са и под това ниво”. Неговите изчисления показват, че злочестите жители на Бор - източен град с минна промишленост, са толкова бедни, колкото са били през 1939 г. Една пета от сърбите са безработни, а средната нетна заплата на тези, които не са, е между 300 и 350 евро месечно.

Облечен в грижливо изгладен костюм, с яка и вратовръзка, Милош Томшин седи на външен бар на сенчеста улица в центъра на Белград, отпивайки по малко от бирата си, със силно усещане за несправедливост. Той се е върнал в Сърбия през януари, след като загубил работата си в чужбина. “Не съм имал нито едно прилично предложение за работа от шест месеца”, каза той. На 40 години, Томшин е принуден да живее с майка си в апартамент в покрайнините. “За всяка работа с адекватно заплащане, са ти необходими политически или семейни връзки, които аз нямам”, обясни той на превъзходен английски. “Има невидима бариера за хора като мен от около 600 евро месечно”.

Икономическите затруднения ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване