07/25/11 17:54
(http://www.klassa.bg/)

Франкът се ускори към нови рекорди

Швейцарският франк се ускори до рекордна стойност срещу долара заради търсенето на сигурни активи, съобщи „Блумбърг“. Най-големи притеснения в пазарните играчи предизвикват преговорите за сделката за тавана на американския дълг, които в неделя вечер отново удариха на камък. В момента той е 14,3 трлн. долара. Напрежение провокира и орязания рейтинг на Гърция.
Франкът засили позициите си до рекордно високи нива и спрямо еврото, докато йената поскъпна срещу 15 от 16-те си основни конкурента.
Републиканците и демократите все още не могат да достигнат до консенсус, което нажежава спекулациите, че след 2 август САЩ може да изпаднат в ситуация на дефолт. Еврото пък отчете спад, след като Moody's реши да намали оценката си за Гърция в резултат на втория спасителен план.
Швейцарските пари поскъпнаха с 2,1% срещу долара и докоснаха нивото от 80,21 сантими. Спрямо единната европейска валута франкът добави 1,7 на сто до 1,1562 франка. Той постигна рекорд на 18 юли от 1,13 франка за евро.
Доларът от своя страна бе със спад от 0,4 на сто спрямо йените до 78,25 йени, след като стигна до 78,06 йени. Еврото също загуби позиции срещу японския си конкурент - с 0,3% до 112,46 йени.
„Има риск финансовата нестабилност да достигне своя пик в края на седмицата с приближаването на крайния срок за тавана на дълга“, коментира Борис Шлосберг от GFT Forex в Ню Йорк. “Пазарът се опитва да види, че отделните партии ще успеят да постигнат някакъв компромис“, обяснява експертът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване