07/26/11 20:02
(http://www.klassa.bg/)

143-ма депутати подкрепиха кабинета

Със 143 гласа за политиката на кабинета в областта на сигурността и вътрешния ред кабинетът „Борисов“ очаквано оцеля при третия вот на недоверие, поискан от ДПС и БСП и подкрепен от Синята коалиция. Срещу кабинета гласуваха 93 депутати, а 1 се въздържа. Веднага след обявяване на резултатите от вота по-голямата част от депутатите от БСП и ДПС напуснаха залата. Сред тях бе и лидерът на ДПС Ахмед Доган, който за първи път от началото на 41-вото НС присъстваше в пленарна зала. Доган беше и първият депутат, подписал се под проекторешението за гласуване на третия поред вот на недоверие.
„Вече е видно – БСП разчита на Доган, Калфин разчита на Доган, Синята коалиция и Румен Христов разчитат на Доган. Той идва да каже, че е срещу мен“. Това заяви още преди вота на недоверие премиерът Бойко Борисов в коментар на факта, че лидерът на ДПС Ахмед Доган се появи в това Народно събрание. „Това ли е събитието в една държава - че един депутат е дошъл на работа?“, попита още премиерът Бойко Борисов.
Резултатът беше предизвестен още дори преди дебатите по вота, след като 12 от независимите народни представители обявиха в декларация, че ще подкрепят правителството. За да е успешен един вот на недоверие, той трябва да е подкрепен най-малко от половината плюс един от народните представители, т. е. поне от 121 депутати.
Вчерашният парламентарен ден протече по необичаен ден. В дневния ред на извънредното пленарно заседание, насрочено заради изискването гласуването по вот на недоверие да се проведе най-малко 24 часа след приключване на дебатите по него, имаше само 3 точки. Те бяха изчерпани до 16,15 часа, когато председателят на парламента Цецка Цачева се възползва от пълномощията си и разпусна депутатите до 19,15 часа. В този час станаха точно 24 часа след края на дебатите по вота.
Половин час преди началото заседанието, в Народното събрание имаше повече от 20 телевизионни камери, почти по-равно разделени в позициите си пред парламентарната стая на ДПС – заради появата на Ахмед Доган – и пред южния вход на парламента, откъдето се очакваха премиерът Бойко Борисов и министрите му.
Провалът на вота срещу правителството беше оценен като успех дори от вносителите от ДПС и гласувалата срещу кабинета Синя коалиция. Лютви Местан от ДПС многократно в последните дни обяви, че вотът е успешен, защото е показал дълбочинната връзка между ГЕРБ и националистите от „Атака”, а съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров още в изказването си в пленарната зала декларира, че сините ще гласуват срещу Цветан Цветанов, но не желаят правителството да падне, камо ли да се стига до служебен кабинет, назначен от президента Първанов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване