07/26/11 15:40
(http://www.klassa.bg/)

Безвреден аналог на канабиса лекува кокаиновата зависимост

Американски учени откриха канабиноиден рецептор в мозъка, чието стимулиране може да противодейства на ефекта върху поведението и пристрастяването към кокаина, съобщи „Нейчър нюросайънс“
За първи път става ясно, че канабиноидните рецептори в мозъка (СВ2) имат важна роля в контролирането на механизма, отговорен за пристрастяването. Учените са открили и специални вещества, които активират този рецептор и така да помагат на пациентите да превъзмогнат зависимостта към наркотиците. „Откритието не само доказва, че СВ2 рецепторите съществуват в мозъка, но и че те могат да се окажат една нова фармакологична мишена за разработване на нови лекарства за справяне с наркотичната зависимост и злоупотребата с наркотичните вещества“, обясни водещият изследовател Чжън-Сьон Си от Националния институт по наркотични зависимости в Балтимор.
За специалните протеини в мозъка, известни като канабиноидни рецептори, отдавна се знае, че са отговорни за поведенческите и психоактивните ефекти на някои наркотици като кокаина и хероина. Тези рецептори контролират сигнализирането в мозъчните пътеки, участващи в емоциите, мотивацията, вниманието и паметта. Двата основни вида такива рецептори са известни като СВ1 и СВ2. Досега се смяташе, че СВ1 рецепторите са отговорни за тези ефекти, но новото изследване показва, че СВ2 рецепторите имат важна роля в модулирането на ефектите на кокаина при лабораторни животни, вероятно чрез механизъм, в който участва допаминът. Си и колегите му използвали различни вещества, за да активират СВ1 и СВ2 рецепторите при животните. Когато СВ2 рецепторът бил активиран, ефектите на кокаина и произведения допамин намалявали.
Учените установили, че химически аналог на активното вещество в марихуаната, който не предизвиква зависимост, понижава ефективността на стимулиращите свойства на кокаина чрез въздействието върху точно този рецептор. Те забелязали, че веществото, наречено JWH133, избирателно действа само върху СВ2 рецептора и значително намалява въздействието на кокаина. Експериментите показали още, че JWH133 не предизвиква пристрастяване и действието му е ограничено за период от 24 часа. Подобни свойства се наблюдавали и при друг канабиноид – АМ251, който действа и на двата вида рецептори. Според учените тези свойства правят канабиноидите много подходящи за лечение на наркотична зависимост.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване