07/26/11 17:25
(http://www.klassa.bg/)

"Възмутените" от Мадрид ще щурмуват Брюксел

Хиляди "възмутени" граждани от цяла Испания, които възобновиха в неделя протестите на централния площад “Пуерта дел Сол” в Мадрид срещу безработицата и кризата, решиха да предприемат шествие към Брюксел, съобщи в. “Мундо”. Сборният пункт е “Пуерта дел Сол”, където преди два месеца започнаха протестите, а времето за тръгване бе 17 часа вчера. Целта е Европа да разбере, че протестиращите не вярват, че правителството ги представлява.
Около 50 души направиха палатков лагер срещу парламента, а десетки се заканват да се настанят пред други важни държавни сгради. Парламентът бе обграден от полицейски коли.
По данни на полицията в неделя около 35 000 души са участвали в демонстрацията, като голяма част от хората са стигнали пеша до Мадрид. В понеделник демонстрантите проведоха няколко заседания в парка Ретиро, където всеки можеше да даде предложение за нова конституция.
Организаторите на “възмутените” обявиха, че те няма да се откажат от демонстрациите, докато не се сложи край на корупцията сред управляващите и се намали безработицата, чиято жертва са 4 млн. испанци. Протестиращите заявяват, че няма да плащат цената на кризата.
43,5% от испанците под 25 г. са безработни, като това е над два пъти повече от средното за страната. Безработицата в Испания е най-високата в ЕС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване