07/26/11 15:38
(http://www.klassa.bg/)

Идентифицираха седма и осма база на ДНК

В продължение на десетилетия учените знаеха, че ДНК се състои от четири основни елемента – аденин, гуанин, тимин и цитозин. Тези четири бази формираха основата на разширяващото се знание за това как гените кодират живота. Въпреки това неотдавна учените разшириха този списък от четири на шест бази. Сега изследователите от Университета в Северна Каролина са открили седма и осма база на ДНК, съобщи „Сайънс дейли“.
Последните две бази, наречени 5-формицитозин и 5-карбоксилцитозин, са всъщност версии на цитозина, които са били модифицирани от протеините Тет. Учените смятат, че тези протеини имат роля в деметилирането на ДНК и в репрограмирането на стволовите клетки. Затова откритието би могло да помогне в изследванията със стволовите клетки, като даде повече яснота в промените в ДНК, с които възрастните клетки могат да се репрограмират в стволови клетки.
„Преди да разберем истинското значение на това откритие, трябва да установим функцията на тези нови бази“, каза И Чжан, водещият автор на изследването. По думите му, тъй като тези бази представляват междинен етап в процеса на деметилиране, те могат да се окажат важни за репрограмирането на клетката, както и за развитието на рак, тъй като и двете включват деметилиране на ДНК.
Повече се знае за „петата база“ - 5-метилцитозин, която се появява, когато се добави метилова група към цитозина. Тази метилация се свързва със „заглушаването“ на гени, тъй като тя кара двойната спирала на ДНК да се усуче още по-здраво.
Миналата година екипът на Чжан съобщи, че протеините Тет могат да превръщат петата база в шестата. Те обаче не успели да продължат реакцията до седмата и осмата база на ДНК. Оказало се обаче, че техният неуспех не се дължи на функциите на протеините, а на факта, че техният експеримент не успял да отчете, че реакцията действително е протекла. След като осъзнали това, учените повторили експеримента и успели да идентифицират двете нови бази на ДНК.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване