07/26/11 19:10
(http://www.klassa.bg/)

МВР започва работа по национална стратегия срещу престъпността

МВР и всички институции, свързани със сигурността, започват работа по национална стратегия по превенция на престъпността. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов на кръгла маса на тема „Динамика на конвенционалната престъпност в България 2000 – 2010 г.” , която се проведе вчера в Народното събрание.
„Трябва да прекратим порочната практика – да бъдем шампиони в света по писане на национални стратегии, приемани по документи, които реално не кореспондират с политиките, които се правят по изпълнението им”, каза вътрешният министър. Той обясни, че националната интегрирана система за ефективността в борбата срещу престъпността включва институции като МВР, Националното следствие, прокуратурата и съда.
Министърът заяви още, че в момента нивата на конвенционалната престъпност се повишават, а тези на организираната спадат.
„У нас е показателно, че на фона на кризата присъдите в сферата на битовата престъпност намаляват, а при несъобщените престъпления и "полицейските филтри" е видно, че "ножицата се разтваря" - полицията не е потърсена при 240 хил. престъпления, т.е. е потърсена само за половината от тях“, каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Според него съобщенията до МВР за битови престъпления са по-малко, отколкото средните нива в страните в ЕС.„За в бъдеще трябва да очакваме, че безработицата ще расте и докато там няма промяна, няма да има промяна в позитивна посока и срещу битовата престъпност“, отбеляза той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване