07/26/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Между лукса и депутатското кюфте

Колаж: dietite.bg

В последните години българското общество много методично се занимаваше (или биваше занимавано, което е същото) с евтините кюфтета на своите народни представители. Не с евтината сьомга, или евтините трюфели. Когато едно общество прекалено дълго стои със забоден поглед в депутатското кюфте, може да се окаже, че това общество (с болка го казвам) е генетически бедно, поради което и другите проявления на неговата бедност започват да изглеждат тревожно разбираеми.

Етимологията на думата лукс се свързва със светлина (lux, лат.), но у нас тъкмо просветените хора винаги са били отдалечени от лукса. Описаната преди 100 години от П. Р. Славейков случка с еленските чорбаджии, които се чудели защо даскалът иска по-висока плата от говедаря, днес продължава да звучи актуално. Поради което не би било странно, ако след петдесет години на изпит по литература за елитни гимназии отново се падне “Баба Илийца”.

Кога и защо се появява луксът на трапезата? За какво служи и какво може да означава неговото отсъствие? Отговорите биха запълнили стотици страници с аргументи от полето на историята, религията, етнологията, социалната психология, техниката, развитието на комуникациите, модата, гастроентерологията, а може би и от други сфери. Аргументацията би трябвало да води в една посока - луксът е нещо присъщо на цивилизацията, търсенето му е естествено и необходимо.

В Омирова Гърция няма лукс, който да е демонстриран чрез вида и качеството на храната. Някои елинистически писатели с доза ирония пишат, че героите на “Илиада“ не варяли месото на жертвените телета и не приготвяли сосове, а само го изпичали, толкова били примитивни. Трапезните знаци на социалната йерархия в епохата на архаиката обаче могат да бъдат открити в посудата и маниерите на хранене. Антична Гърция ражда пира, който не е просто угощение, а особена социална и политическа практика. Чрез него от общото хранене се стига до идеята за общо дискутиране на обществените проблеми и общото им решаване.

Това е една от функциите на т.нар. simposion (втората част от пира, при която се пие вино, пеят се песни, декламират се стихове и се обсъждат всякакви теми). Чрез пира и особено чрез simposion-а елините маркират границата с периферния варварски свят. Това все още не е лукс, но е стъпка към появата му. През класическата и елинистическата епоха луксът на елинската трапеза вече е ясно отчетлив. По този повод френският историк Пиер Гримал отбелязва, че историята на света се е променила в мига, в който гърците научили своите поробители римляните да се хранят по-добре.

В Рим луксозните храни стават мярка не само за социална йерархия, но и знак на имперската власт и могъщество. Декадентският вкус към изобилното и изтънченото ясно личи в стиховете на Хораций, в “Сатирикон” на Петроний, както и в творбите на много други автори. Ястия като яхния от езици на фламинго или рагу от камилски пети отдавна присъстват в различни кулинарно-исторически текстове като примери за разюздан и безсмислен лукс.

През Средновековието тази изтънченост изчезва. Селянинът и владетелят се придържат общо взето към една и съща диета и ядат по един и същи начин - с ръце. Мярка за качество на живота не е видът на храната, а нейното изобилие. Затова в средновековните описания на пищни дворцови угощения често се изброяват продукти - 9 вола, 12 крави, 27 агнета, 49 зайци, 56 чапли, 123 фазана и т.н., но нищо не се казва за начина на приготвяне.

Отказът от хранителен лукс в значителна степен може да се обясни с християнството (в Евангелието има достатъчно ясни указания, че материалното богатство не води до спасение), но известна предпазливост в случая не би била излишна. Нека припомним, че ликьорът ...

Публикувана на 07/26/11 21:50 http://e-vestnik.bg/12283/mezhdu-luksa-i-deputatskoto-kyufte/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване