07/26/11 19:02
(http://www.klassa.bg/)

Преките инвестиции в света се връщат на предкризисно ниво

Преките чуждестранни инвестиции в света се връщат на предкризисни нива през тази година до 1,4-1,6 трлн. долара. Догодина се очаква те да достигнат 1,7 трлн. долара, а през 2013 г. - 1,9 трлн., и да прескочат своя пик от 2007 г. Това сочи годишното изследване на световните тенденции в инвестициите на Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД), представено вчера от Българската агенция за инвестиции. През миналата година глобалните парични потоци са били 1,24 трлн. долара, или с 15% под предкризисното си ниво и 37% под пика от 2007 г. Този оптимистичен сценарий може да стане факт само при липсата на каквито и да било неочаквани икономически шокове, макар че рисковите фактори са налице.
За първи път развиващите се страни и тези в преход заедно привличат повече от половината от глобалните ПЧИ или 574 млрд. долара. Половината от 20-те „най-гостоприемни“ страни през 2010 г. са били именно бързоразвиващи се или държави в преход. Освен това и капиталовложенията, които тези икономики правят зад граница, също са на рекордни нива – увеличават се с 21% и в момента са 29% от общите капиталови потоци в чужбина. 6 от 20-те топинвеститора са именно бързоразвиващи се икономики.
В контраст на това инвестициите от индустриализираните държави продължават да намаляват. За съжаление някои от най-бедните региони в света също са жертва на по-слаб инвестиционен поток. ПЧИ към Африка например са намалели с 9% през миналата година, като най-много са налетите пари в петролната индустрия на Черния континент.
Като цяло прогнозата е, че и през настоящата година предизвикателствата в тази част на света остават. Капиталовложенията към Източна Азия, Югоизточна Азия и Южна Азия като цяло са нараснали с една четвърт до 300 млрд. долара. Към Китай са нараснали със 17 на сто, а към Индия са намалели с 31 на сто. За сметка на това ПЧИ към Бангладеш, който се смята за един от най-евтините производствени центрове, са се увеличили с 30 на сто до 913 млн. долара. Чуждите вложения към Латинска Америка и Карибския регион също отчитат ръст – с 13 на сто, най-вече към Южна Америка и Бразилия. Развитите икономики са привлекли около 602 млрд. долара. На глобално равнище Европа отбелязва силен спад.

Къде сме ние?

За миналата година България е привлякла 2,17 млрд. долара, като рекордът у нас е бил през 2007 г. - 12,38 млрд. долара, пише още в доклада. Родните компании са инвестирали зад граница 238 млн. долара през 2010 г. Спрямо страните – наши конкуренти България се нарежда на трето място. Най-предпочитана дестинация е била Чехия с около 6 млрд. долара чуждестранни вложения, инвестициите в Румъния са около 3 млрд. долара. В Сърбия чуждестранните вложения са 50% от българските, а в Словакия - четири или пет пъти по-малки. В края на тази година се очаква размерът на чуждестранните инвестиции в българската индустрия и енергетика да запазят равнището си от предходни години и да достигнат до около милиард - милиард и половина евро, прогнозира изпълнителният директор на БАИ Борислав Стефанов. От януари до май капиталовложенията у нас са на минус 25 млн. евро. Това означава, че средствата, които фирмите са "изнесли" от страната за първите пет месеца, са повече от тези, които са внесени под формата на преки чуждестранни инвестиции. Стефанов уточни, че минусовите стойности не означават изнасяне на инвеститори от България, а че тази година фирмите са започнали да връщат заеми, взети от фирмите - майки през предишни години. По думите му става дума за три-четири фирми, които имат върнати междуфирмени заеми от по над 100 млн. евро. Една от компаниите е от тежката промишленост, друга е голям производител на машини, но у нас е подизпълнител на един от големите инфраструктурни проекти. Също така има и финансови фирми, които връщат големи заеми.


Ролята на транснационалните корпорации


Транснационалните корпорации са генерирали добавена стойност за 16 трлн. долара през 2010 г., което е една четвърт от световния БВП. Чуждите им клонове пък са донесли още 10 на сто от глобалния БВП и 6 трлн. долара или една трета от международния експорт. Продажбите и добавената стойност на подразделенията са на стойност 33 трлн. и 7 трлн. долара респективно. Държавните транснационални корпорации също са важен източник на ПЧИ. Според данните в доклада те са 650 с 8500 световни филиала. На практика се оказва, че подобни мегакорпорации са едва 1% от всички транснационални фирми, но пък носят 11% от общите инвестиции за 2010 г.
Във всички сфери на услугите се отчита спад на инвестициите, като най-сериозен е той при финансовите услуги. Делът на производството пък вече е почти половината от всички проекти на инвеститори зад граница. Химическата индустрия се оказва сред най-устойчивите на кризата, докато секторът „храни и напитки“, цигари, текстил и автомобили се възстановяват през 2010 г.
Стойността на сделките по сливания и придобивания зад граница е нараснала с 36 на сто през миналата година, и въпреки това е на ниво от една трета от реализирания пик през 2007 г. Подобни крупни покупко-продажби към развиващите се икономики са се удвоили.
Подобрената икономическа ситуация в много части на света и ръстът в приходите на международните филиали на големите корпорации са удвоили реинвестираната печалба през 2010 г. спрямо 2009 г. Другите два компонента – капиталови инвестиции и междуфирмени заеми, намаляват.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване