07/26/11 18:58
(http://www.klassa.bg/)

Произвеждаме най-много черен хайвер на Балканите

Годишно България произвежда около 4-5 тона черен хайвер от есетрови риби, което я прави лидер на Балканите , твърди пред агенция „Фокус“ Матей Матеев от фирма „Аквамаш", член на Българската асоциация по рибарство и аквакултури. Според него най-големите производители на деликатеса в световен мащаб са САЩ, Италия, Китай - там са направени значителни инвестиции в сектора. През последните две-три години в света се наблюдава свръхпроизводство на черен хайвер, основно заради Китай, където в момента се произвеждат сериозни количества. Кризата също се е отразила неблагоприятно на пазара.
Както е известно черният хайвер е скъп продукт и за разлика от производителите, търговците го продават от два до три пъти по-скъпо. „Ако сте заможен потребител на черен хайвер в Лас Вегас, сигурно ще платите пет пъти цената, която ние предлагаме", коментира Матеев.
Един килограм български черен хайвер се изкупува за около 500 евро от производител. Цената е спаднала през последните години с 20-30 % и се очаква тази тенденция да продължи. Най-скъпият черен хайвер в света е този от моруна. Продава се два пъти по-скъпо от есетровия. У нас от него се произвеждат малки количества. Основните пазари на българските производители са в Западна Европа (Франция, Германия, Англия) и САЩ, които изкупуват 90 % от произвеждания у нас деликатес. Малки количества се продават в Япония и арабския свят.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване