07/26/11 17:32
(http://www.klassa.bg/)

САЩ въвеждат санкции срещу мафиите в света

САЩ въвеждат серия от санкции, предназначени за разбиването на международната организирана престъпност, включваща банди от Русия, Япония и Мексико, както и италианската мафия, предаде АФП. Японската Якудза, Камората от Неапол, мексиканските Лос Зетас, както и т.нар. от ФБР Братски кръг, включващ мафиоти главно от бившия Съветски съюз са сред групировките, на които ще бъдат наложени санкции.
Американският президент Барак Обама подписа указ, в която се посочват 56 приоритетни действия за смазване на международните криминални организации чрез пречупване на икономическата им мощ. Чрез документа се замразява собствеността на тези групировки и се забранява на американските граждани да правят бизнес с тях. "Организираната престъпност вече не е местен или регионален проблем. Той се превърна в опасност за международната стабилност", написа Обама до Конгреса, разяснявайки новото постановление.
"Международната престъпност заплашва световната икономика", заяви на брифинг президентският съветник Джон Бренан. Той добави, че усъвършенстването и бизнес уменията на тези престъпници им позволяват да навлизат на пазарите и да подкопават законната конкуренция и интегритета им, което може да накърни или изкриви финансовата система и легитимното съперничество.
Според американското министерство на финансите Якудза има около 80 000 членове и е много активна в трафика на наркотици и прането на пари в САЩ. Италианската Камора изкарва 10% от годишната си печалба от 25 милиарда долара благодарение на продажбата на пиратски стоки на европейския и американския пазар. Братският кръг, описан като "мултиетническа криминална група..., който разпростира дейността си в Близкия изток, Африка и Латинска Америка", също ще бъде засегнат от предвидените санкции. Не на последно място, новият указ включва и свързания с наркотиците мексикански картел Лос Зетас, който се занимава с трафик на хора и пране на пари, като междувременно води и кървави войни с другите престъпни банди в страната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване