07/26/11 15:39
(http://www.klassa.bg/)

Създадоха летящ робот

Една от най-старите човешки мечти е да можем да полетим като птици. Много изследователи, сред които и Леонардо да Винчи, са се опитвали да разгадаят тайната на летенето, за да могат да го пресъздадат. Най-накрая тази година инженерите от германската технологична компания Festo създадоха SmartBird (Умна птица) - авиационен робот, който може да лети в пространството само като маха с криле.
SmartBird е вдъхновена от сребристата чайка ( Larus argentatus). Роботът е малко по-голям от естествения вид, има размах на крилата 2 метра и скелет от карбонови фибри, който тежи 450 грама. Както и при живите птици, торсът на „умната птица“ може да се огъва, като по този начин осигурява контрол на посоката. Но за разлика от естествените чайки, движенията на SmartBird могат да бъдат радиоконтролирани и наблюдавани отдалеч. Най-интересното е как се движат крилете - както може да се очаква надолу и нагоре, но също така те могат да се въртят и огъват като тези на живите птици.
Какъв е смисълът да се харчат толкова пари и време за създаването на чайка-робот, когато има достатъчно живи чайки, които прелитат в небето? "Научихме от птиците как движат крилата си, но също така и тяхната нужда от енергийна ефективност", заяви главният дизайнер на продукта Маркус Фишер. Това ще бъде използвано при създаването на различни уреди.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване