07/27/11 17:53
(http://www.klassa.bg/)

23% повече руски туристи са пътували до България

С 23% са нараснали руските туристи у нас от януари до май 2011 г. в сравнение със същия период на миналата, обяви вчера Иво Маринов, зам.- министър на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) при отчитането на резултатите от интегрираната рекламна кампания на българския туризъм в Русия. По думите му руският пазар е с най-голям потенциал за развитие и прогнозите са пътуванията от там да нараснат с 44% през следващата година. Данните от проведено проучване на този пазар сочат, че руските туристи остават в България за 12 нощувки , което е с една нощ повече от престоя им в Турция и Гърция . При престоя си руснаците харчат средно 840 евро на човек, което прави 69 евро на нощ. Руските туристи у нас са предимно младежи и хора на средна възраст, но в бъдеще целевата група ще са гостите до 34 години. 24% от всички руски туристи са семействата с деца, уточни Маринов.
Според данните на МИЕТ 80% от посещенията на руснаци са с цел почивка, като 3/4 от тях идват на морето , а предпочитаните от тях места за настаняване са хотелите с 4 и 5 звезди. 70-75% от приходите в сектора се падат на морския туризъм.
Близо 1.3 мнл. лв. струва рекламата на българския туризъм в Русия, организирана от септември 2010 г. до юли 2011 г., съобщиха от „МАГ Адвъртайзинг», фирмата, организирала кампанията. Средствата се отпускат от оперативна програма „Регионално развитие“. Подобна маркетингова стратегия се подготвя и за Великобритания, която се предвижда да започне през есента, съобщи Иво Маринов. Информационната кампания, проведена в Русия, е насочена към публиката между 20 и 50 години, а основният канал – телевизията. Според проучване на „Галъп Русия», 73% от руските граждани, пътували до България, и малко над 66% от тези, които планират пътуване, са получили информация от телевизията. Общата достигната аудитория се изчислява на над 10 млн. души. В рамките на програмата са проведени и 4 тематични журналистически тура. Такива кампании увеличават туристите към рекламираната страна с около 12%, коментира Константин Манолов, управител на „МАГ Адвъртайзинг». Според него след нея руските туристи у нас са нараснали с 23%.


Екскурзиите на българите в чужбина нараснаха с 3,8%

Пътуванията на българи в чужбина през юни 2011 г. са над 328 хил., което прави ръст от 3,8% в сравнение с юни 2010 година, съобщи Националният статистически институт.
Най-много са се повишили излизанията към Унгария - с 36,2 на сто, след това се нарежда Румъния - с 26,1%, а на трето място се нарежда Ирландия - с 22,1 на сто. В Турция и Франция ръстът е най-малък съответно 5,9% и 5,2%. Най-често българите пътуват в чужбина със служебна цел – 40,9%, следват пътуванията с други цели – 35,9%, както и с цел почивка и екскурзия – 23,2%. Посещенията на чужденци в България през юни 2011 г. са надхвърлили 1 млн. Те нарастват с 9,1% спрямо същия месец на 2010 година. Най-голямо увеличение има при транзитните преминавания и при посещенията с други цели - съответно с 12,1 и 10,1%.
33 на сто от българите няма да почиват през лятото, показва изследване на Евробарометър, публикувано от Европейската комисия. Страната ни е на четвърто място в ЕС по брой на хората /82 процента/, които планират ваканция, без да напускат държавата. Девет процента от българите, които ще почиват, ще пътуват до страни от ЕС, а 10 на сто - извън общността.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване