07/28/11 17:44
(http://www.klassa.bg/)

Георги Първанов наложи вето върху закона за дипломатическата служба

Президентът Георги Първанов наложи вето върху промените в закона за дипломатическата служба, с които беше въведена забраната сътрудници на бившата Държавна сигурност да представляват България зад граница. Това съобщи вчера прессекретариатът на държавния глава на официалния сайт на институцията. Така спорните поправки, които бяха приети на 14 юли т. г. от парламента, отново ще се обсъждат в пленарна зала.
В мотивите на президента се казва, че редица норми от приетия на 14 юли от парламента законопроект противоречат на конституцията, на международни актове и на основни принципи на международното право. Сериозно се критикува разпоредбата сътрудници на бившите тайни служби да не представляват България зад граница, а тези дипломати, които вече са на такива позиции, да бъдат отзовани и назначени на други постове в министерството.
Според президента забраната определен кръг лица да бъдат назначавани или да продължават да заемат публични длъжности в дипломатическата служба - посланици, генерални консули и заместник-ръководители на дипломатически мисии, както и други ръководни длъжности - от началник на сектор до генерален директор и главен секретар в централната администрация на министерството, противоречи на основния закон на държавата.
"След повече от двадесет години от началото на демократичните реформи у нас обществото ни следва да е превъзмогнало примитивните противопоставяния и е недопустимо законодателният орган да създава нови законови предпоставки, водещи до разделение", пише Първанов. Според него това е и дискриминация. "Недопустимо е отделни разпоредби да нарушават конституционно установения принцип за равноправие (чл. 6, ал. 2 от конституцията) и да накърняват и ограничават общочовешки ценности като свобода, справедливост и търпимост; да засягат правата на личността, нейното достойнство и сигурност и правото на труд", пише в мотивите на държавния глава. Според Първанов е неправилна разпоредбата, според която огласените дипломати-агенти се освобождават от министъра на външните работи. Първанов припомня, че според основния закон това е негово правомощие, което бива иззето. Държавният глава смята, че съмнения за противоречие с конституцията има и в това, че забраната да се заемат публичните постове се разпростира и върху заварените случаи към датата на влизане в сила на закона.
Други текстове, срещу които се обявява президентът, са свързани с поправката, според която министърът на външните работи осъществява външната политика на страната, което според него е монополизиране на правомощията на министъра и изземване на функции на други институции. Първанов смята, че така се създават възможности за субективни кадрови решения на министъра и се занижават критериите за подбор на ръководните кадри в министерството.
От ГЕРБ коментираха, че са очаквали ветото. Доброслав Димитров, председател на парламентарната комисия по външна политика, заяви, че въпреки ветото, ГЕРБ ще внесат през септември отново законопроекта, с който беше въведена забраната сътрудници на бившата Държавна сигурност да представляват България зад граница.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване