07/28/11 15:06
(http://www.klassa.bg/)

Заради Кристо съдят управата на парка в Колорадо

Управата на парка в Колорадо е дадена под съд заради проекта на Кристо, съобщават чуждите агенции. Става дума за един от най-дискутираните проекти на Кристо, чиято реализация вече получи необходимите разрешителни за старт. На 24 юни Кристо се сдоби с картбланш от комисията, отговаряща за парковете в Колорадо. По силата на това споразумение Кристо трябва да заплати сумата от 550 000 щатски долара, от които 320 000 долара ще бъдат нужни за покриване на разходите, които комисията за парковете ще има, свързани с осъществяването на проекта. Останалите 230 000 долара са начислените такси, които художникът от български произход трябва да заплати.
Първите планове за проекта на Кристо и Жан-Клод за покриване на река Арканзас в щата Колорадо датират от 1996 г. Тогава артистичната двойка избира река Арканзас като най-подходяща за осъществяването на проекта им. Тяхната цел е да покрият 9.4 км от протежението на реката със сребрист плат, който позволява едновременното отразяване и на небето и водата. След смъртта на Жан-Клод през 2009 г. Кристо сам продължава да работи в посока осъществяване на своите произведения. Кристо иска туристите да имат възможността да плават под тунела от платна, опънати над участъка от река Колорадо в каньона Биг хорн шийп, намиращ се на повече от 100 километра южно от Денвър. През прозрачните платна туристите ще могат да виждат небето и скалите, но материята ще променя светлината.
Все още обаче бюрото по стопанисване на земята в щата Колорадо (Bureau of Land Management) не е издало федерално разрешение за издигането на проекта. Очаква се то да вземе решение скоро. Художествените институции, както и множество критици, куратори, колекционери и ценители на изкуството подкрепят проекта на Кристо.
Проектът „Над реката” предизвиква обаче остра реакция у множество природозащитници. Така се случва и с останалите проекти на Кристо и Жан-Клод, разположени в природна среда, като „Обградените острови” в Маями, Флорида, „Бягаща ограда” в Калифорния, „Опаковано крайбрежие” в Австралия и други. Въпреки това чрез множество преговори на различни нива  Кристо и Жан-Клод успяват да осъществят своите проекти.
Това е поредният проект на Кристо, чиято техническа част за изпълнение  е истинско предизвикателство  за инженерите. Но ако бъде реализиран, ще остане като едно от най-красивите произведения в историята на изкуството.
Проектът  „Над реката” е финансиран от личните средства на Кристо, които той набавя чрез продажба на подготвителните проекти, както и ранните опаковани предмети. Той не приема никакво спонсорство от личен, корпоративен или държавен характер. Смята, че това би могло единствено да навреди на първоначалната концепция, след като осъществяването му ще зависи и от друго лице. Противно на масовото мнение Кристо не получава никакви материални облаги от реализирането на своите проекти, освен че това ще му помогне в осъществяването и на следващите произведения.
Като най-ранна дата за осъществяване на проекта „Над реката” е посочена 2014 г., като той ще бъде достъпен за публиката в рамките на две седмици, през месеците юли или август. След това  цялата конструкция ще бъде рециклирана, а теренът – върнат в първоначалния му вид.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване