07/29/11 15:46
(http://www.klassa.bg/)

Незаконен строеж в Лозенец разбуни духовете

Първоначално, можем да ви препоръчаме, как да успеете по най-лесния начин успешно да изградите незаконен строеж. Най-сложното е да се снабдите на всяка цена с разрешение за строеж и одобрените проекти, които вас ви устройват. Оттам нататък процедурата е почти безпроблемна. Само трябва да внимавате бързо да изградите строеж, докато държавните органи бездействат, a съдебните процедурите се проточват с години наред. И когато удостоверението за ползване ви е в джоба, вие сте изцяло недосегаеми, а строежът ви придобива статус на съвсем законен. Много сърцати чиновници дори обясняват тази схема на пострадалите граждани като утеха за тяхната дълга обиколка в търсене на справедливостта.
Съгласно действащия в момента закон за териториално устройство са предвидени определени лостове за отмяна на одобрените строителни книжа и влязло в сила разрешение за строеж, а също така, и за премахване на незаконен строеж. Това са правомощия на дирекциите на строителен контрол. Така е на теория, а на практика тези механизми не работят. Държавните контролни институции са прекалено слаби, нерегламентиран натиск от страна на алчни инвеститори е прекалено голям. И като резултат, салдото е отрицателно за граждани, пострадали от подобни незаконни строежи.
Това са общи приказки, а сега ще ви запозная с конкретен фрапиращ случай, който в момента се извършва по изложения горе сценарий в един от най-престижните райони на София –Лозенец.
Казусът е много очевиден, прост и еднозначно тълкуван. Проектът на триетажна жилищна сграда на ул.Добър Юнак 4 е одобрен в нарушение на действащия подробен устройствен план. Нарушението състои в недопустимо намалени разстояния между новоизграждаща се сграда и заварена триетажна сграда, намираща се в съседния през дъното имот. Такова отклонение прави новия строеж незаконен. Социално опасен, как и всяко друго незаконно строителство, той непосредствено накърнява и интересите на собствениците на заварената сграда. Нееднократно подавани в продължение на повече от една година колективни и индивидуални жалби от тяхна страна за засегната сграда ( с 40 жилища в нея) до всички възможни инстанции не са имали никакъв ефект.
Няма реакция от техническите служби на община „Лозенец”, които трябва да осъществяват контрол по прилагане на устройствени планове. Отговорът оттам е стандартен: „Строителството се изпълнява в съответствие с одобрените строителни книжа”.
По какъв начин в общината беше одобрен проект с толкова явно нарушение? Това е друг въпрос, потънал в мъгла. Ясно е следното. Главният архитект на общината, издал разрешението за строеж, не е пожелал да съпостави проекта с предвижданията на действащ устройствен план - законова база за всяко ново строителство. Дори това да е станало по недоглеждане, получавайки толкова много сигнали от гражданите, засегнати от строежа, той, а също така, общинският отдел „контрол по строителството” са били длъжни да направят обстойна проверка на проектната документация и в случая на строителството с намалени отстояния, както този, да съставят констативен протокол.
Кметът на общината г-н Прошко Прошков след запознаване със заверени документи, предоставени на него от собствениците на пострадалата кооперация, е обещал да провери информацията и да отреагира, но нещата не са стигнали по-далече от думите. В този случай, той би могъл да се постарае повече, понеже на всеки избирател му е ясно, че преди да се кандидатираш за кмет на София, трябва да имаш ред в поверената ти общината.
Няма реакция по същество и от Дирекциите за строителен контрол. ДНСК прехвърля цялата отговорност по взимане на решенията на РДНСК, сектор София, а тя на своя ред – на общинските служби. Не се съблюдават и никакви срокове за отговорите. Бюрократичната машина работи в своя удобен и спасителен за нея ритъм. В проведените разговори между директорите на държавните институции и засегнати граждани, първите се съгласяват, че е допуснато фрапиращо нарушение, че този строеж е незаконен, но когато стига до взимане на конкретно решение, никой не иска да го вземе, прехвърляйки отговорността и бавейки процеса на разглеждане по същество.
А междувременно строежът продължава да се изгражда с фантастични темпове, като строителни работи се водят по 12 часа денонощно без почивни дни. Това е битка за надпревара във времето. Всичко върви по схемата, изложена отгоре. Класика в жанра, и нищо ново на този свят, в нашата многострадална София, приютила толкова много други паметници на старо и недотам старо незаконно строителство. Така ще е в една държава, където властта е слаба, чиновникът се радва на своята недосегаемост, а народът сърба попарата.


Маргарита Димитрова
(упълномощен представител на съсобствениците на сградата)

б.ред. Писмото на нашата читателка получихме на редакционния e-mail. Публикуваме го с незначителни корекции. Редакцията на klassa.bg е готова да предостави при желание място за отговор и на другата страна в конфликта.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване