07/31/11 17:10
(http://www.klassa.bg/)

Абдулах Гюл: Няма вакуум във властта

Турският президент Абдулах Гюл обяви, че в страната няма вакуум във властта, предаде „Гласът на Америка“.
Гюл направи това изявление в събота, след като ден по-рано цялото военно командване в страната подаде оставка на фона на екскалиращото напрежение между светската армия и правителството с ислямистки корени, коментира изданието. Освен шефа на Генералния щаб на турската армия ген. Ъшък Кошанер, оставки подадоха и командващият сухопътните сили, шефът на военновъздушните сили и началникът на военноморските сили. Това стана след като ген. Кошанер се срещна с премиера Реджеп Тайип Ердоган и президента Гюл, за да обсъди ключови повишения в армията. Предполага се, че Ердоган е обявил, че ще блокира повишенията за офицери, за които смята, че са част от конспирация за сваляне на неговото правителство. Властите задържаха над 300 души в рамките на разследването на заговори за подриване на правителството. Срещу близо 200 военни офицери – действащи и в оставка, включително 30 генерали, са повдигнати обвинения. Повечето от обвинените са в затвора.
Президентът омаловажи случилото се в петък и добави, че развитията са с необичаен мащаб, но всичко се нормализира и никой не трябва да вижда положението в Турция като криза.
Ердоган назначи шефа на паравоенната полиция Недждет Йозел за главнокомандващ на въоръжените сили. В свое изявление в събота премиерът не спомена нищо за оставките в армията, а се фокусира върху плановете за нова конституция и върху икономиката, съобщи Ройтерс. „Най-важното ни задължение е да изготвим нова конституция, демократична и либерална, без недостатъци и такава, която да отговаря на съвременните нужди“, подчерта Ердоган в обръщение по телевизията.
Някога мощната турска армия има важна роля във вътрешен и международен план. Армията извърши три преврата след 1960 г. и измести първото водено от ислямисти правителство от власт през 1997 г. Освен това въоръжените сили на Турция са втори по численост в НАТО и важен съюзник в оглавяваната от САЩ военна операция в Афганистан.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване