07/31/11 15:49
(http://www.klassa.bg/)

"Атила" откри с огън и каскади "Сцена на вековете"

Има фестивали на тиквата, на пясъчните фигури, на какво ли не! Не е ли крайно време да има голям оперен фестивал? Та нали това е нашето безспорно постижение в очите на глобалния свят, сподели кметът на Велико Търново д-р Румен Рашев в непринуден разговор след официалното откриване на традиционния оперен фестивал „Сцена на вековете” 2011. С галаспектакъл на операта „Атила” от Джузепе Верди празниците на операта стартираха през уикенда на хълма Царевец пред многолюдна публика. Режисьорът Пламен Карталов успешно впрегна своята творческа енергия в овладяването на нови пространства и развихри по неповторим начин въображението си в реализацията на оперния шедьовър. Зрелищното начало на операта ни пренесе в онези смутни времена на агресия и безпощадни битки, на опустошителни войни, на победи и поражения. Пред очите на зрителите Царевец се превърна в истинска арена на стълкновенията – пушеци, огньове, войници, катерещи се по стените на крепостта, светлинни ефекти, които обгърнаха в пламъци мястото на действието. Необичайна смесица от препратки към автентичната епоха и съвременни опростени костюми – това бе оригиналният избор на творческия екип. Темите за двете лица на властта, за любовта, за предателството и човешките слабости преминаха от древността, в съвремието и към вечността.
И тази година фестивалът залага на исторически заглавия и много силни певчески състави. И в трите вечери публиката имаше възможността да се наслади на едно благородно съревнование на големи артисти с красиви гласове. Очакванията бяха свързани основно с присъствието на Орлин Анастасов и Калуди Калудов – различни поколения големи български артисти, чиято творческа биография е свързана точно с тази Вердиева творба, донесла им безспорни успехи по най-престижните световни оперни сцени. Младият български бас неотдавна завоюва поредния успех именно в ролята на Атила - на сцената на Миланската скала. Със същия хъс Орлин се хвърли в приключението „Атила“ и на Царевец. Магнетичен, с с пълноценно актьорско и вокално присъствие, Орлин Анастасов завладя публиката. След участието си в спектакъла на „Ла Скала“ и видеозаписа, който РАИ направи с Калуди Калудов, интерпретацията на певеца на ролята на Форесто се превърна в негова запазена марка. В годините съдбата многократно го връща към тази роля, на Царевец за пореден път той демонстрира вокално съвършенство и сценично поведение на артист, който не се пести на сцената. Любопитно за почитателите на сопраното Радостина Николаева бе нейната необичайна изява в роля, която изисква друг темперамент, може би друг тип глас, съвсем различен вокален и актьорски прочит. Разбира се, най-ярко бе изпълнението на втората ария на Одабела, в която Радостина Николаева вложи цялото си вокално майсторство и наистина публиката остана без дъх. Баясгалан Дашням ни върна несъзнателно към Одабела на голямата Гена Димитрова. Различен, но много истински бе героят на Атила на Мартин Цонев. Солистът на операта в Бон успешно се включи в естетическата надпревара с Орлин Анастасов и пресъздаде с много жар образа на хунския вожд. В ролята на Ецио също бе трудно да се определи по-добрият - и Венцеслав Анастасов, и Бисер Георгиев се отличават с красиви и богати гласове, а персонажите им, и различни, и близки, са пресъздадени на много високо актьорско и певческо ниво. Хор – раздвижен и съвършен, оркестър – овладян и великолепен! Поздравления за диригента Алесандро Санджорджи, под чиято палка музиката на Верди звучи проникновено и завладяващо.
Софийската национална опера ще покаже по време на феста „Лакме” от Лео Делиб, балета „Вардар” от Панчо Владигеров, „Кармен“ на Бизе-Шчедрин, „Зорба гъркът” от Микис Теодоракис.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване