07/31/11 17:16
(http://www.klassa.bg/)

Вашингтон е близо до споразумение за тавана на дълга

Преговорите за сделка за тавана на дълга в САЩ са близо до намирането на консенсус. Това съобщи републиканецът Митч МакКонъл в неделя, предаде CNN. Новината, че републиканските лидери в американския Конгрес са постигнали принципно споразумение с Белия дом, бе потвърдена и от „Ню Йорк таймс". Сближаването на позициите се случва буквално в „12 без 5“ , като консенсус трябва да бъде постигнат до 2 август. В противен случай САЩ рискуват да изпаднат в неплатежоспособност и да нанесат глобални икономически трусове. Най-вероятно сделката ще включва вдигане на тавана на дълга, който в момента е 14,3 трлн. долара с още около 2,4 трлн.- 3 трлн. долара. Това ще става на два пъти - първият етап, предвиждащ повишение от 1 трлн. долара, ще се случи веднага, а вторият - по-късно през настоящата година. За целта ще се създаде специален комитет от конгресмени.
Основното изискване на американския президент Обама и демократите е за еднократно увеличаване на тавана на дълга с 2,4 трлн., което да е достатъчно до 2013 г., когато ще са минали изборите. В замяна на споразумението се предвижда съкращаване на държавните разходи с 3 трлн. долара до края на годината. Това е условието, което поставя Републиканската партия. Най-вероятно предложението за увеличаване на данъците не е било прието.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване