07/31/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Кандис Бушнел за „Лятото и градът”: Кари, Саманта и Миранда превземат Ню Йорк през осемдесетте

Кандис Бушнел. Снимка: личен сайт

„Лятото и градът” (Кръгозор) е продължението на „Дневниците на Кари Брадшоу” – историята, която Кандис Бушнел създаде, за да разкрие пълноценно образа на Кари Брадшоу, познатата на всички героиня от „Сексът и градът”. Бушнел проследява живота на Кари през първото й лято в Ню Йорк, където тя посещава курс по творческо писане и завързва отношения с по-възрастен мъж. Научаваме и как за първи път се среща със Саманта Джоунс и Миранда Хобс и дори за съвсем малко зърваме и Шарлот. Книгата ни връща в 80-те години на миналия век и ни разкрива и някои не толкова приятни моменти от съзряването на всяко момиче. Въпреки на места доста сериозни теми това е една изключително вълнуваща история, която ще ви създаде лятно настроение. Седемнайсетгодишната Кари понякога показва, че е много по-разумна и зряла от по-възрастното си превъплъщение, което сме виждали и в сериала, и в игралните филми „Сексът и градът”. Ето какво е мнението на самата авторка за младата Кари.

- В тази втора част на „Дневниците на Кари Брадшоу” ни запознавате за пръв път със Саманта, на 25 години, и с Миранда, на 18 години. Забавно ли ви беше?

- Изключително забавно. Просто обожавам характера на Миранда – толкова й отива да бъде такава закоравяла феминистка. Защото такива бяха жените в началото на осемдесетте. Феминизмът беше голяма работа. Наистина имаше жени, които протестираха пред магазините срещу порнографията и крещяха неща като „Жени, събудете се!”. Самата аз дойдох в Ню Йорк в края на 70-те на деветнайсет години и вложих много от нещата, които съм преживяла, в книгата. Всичко това обяснява как и защо са се превърнали в жените, които познаваме от „Сексът и градът”.

- Мисля, че хората ще вземат книгата с идеята, че познават Кари, Саманта и Миранда, и може би ще се изненадат от това, което ще открият. До каква степен тези героини са повлияни от създадените вече образи в сериала?

- Трудно е да се каже. Сценаристите наистина пишат, съобразявайки се с актьорите, но когато пишеш роман, това го няма и ти можеш да изградиш свободно своя герой. В известен смисъл имаш повече свобода отколкото, ако виждаш героя си. Аз лично не мислех за сериала или за филмите, когато писах книгите. Малките различия между сериала и книгата ми се струват незначителни. Може и да не е така за зрителя или за читателя, но като един образ, независимо от пътищата, по които поема, за мен като писател и създател на тези героини това е без значение.

- И все пак има такива различия, които правят впечатление – в сериала Кари е отгледана от самотна майка, в книгата – от баща си.

- Знаете ли, не всичко от сериала може да свърши работа в една книга, която в известен степен е продължение, въпреки че на практика историята е предхождаща. Все пак там има и други сценаристи. В сериала беше споменато веднъж, че Кари е загубила девствеността си на петнайсет години, но това не ми вършеше работа за моята история. Как щеше да се развие образът й, ако бях избрала да загуби в книгата девствеността си толкова рано? За мен, за образа, който исках да създам, това нямаше смисъл.

- В книгата „Лятото и градът” виждаме, че Саманта е готова да се омъжи на 25 години, което беше доста шокиращо. Но и странно логично.

- Напълно логично е, защото когато за пръв път я срещаме в сериала, тя е на 40 години. Саманта винаги е на вълната на събитията, а през осемдесетте години в Ню Йорк ако бяхте красива, привлекателна жена, беше изключително важно да сте част от могъща, влиятелна двойка. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване