07/31/11 15:34
(http://www.klassa.bg/)

Модната икона Ралф Лорън е най-добре платеният милиардер

18 милиардера заемат поста „главен изпълнителен директор“ сред 500-те най-големи американски компании и съответно получават месечна заплата. От тях шефът на Polo Ралф Лорън е с най-високо възнаграждение, сочи класация на „Форбс“. През миналата година компенсациите му в собствената му фирма са били на стойност 43 млн. долара, включително годишен бонус от 19,5 млн. долара. Стив Джобс от Apple, Лари Пейдж от Google, Ричард Киндер от Kinder Morgan и Лари Елисон от Oracle получават само по 1 долар, за да управляват своите компании, затова те заемат и последните места в класацията.
Модната икона Ралф Лорън е получил заплата и бонуси от 20,8 млн. долара, като за година общото му възнаграждение е 43 млн. Лорън е на 173-то място сред милиардерите на „Форбс“ и на 53-то само в САЩ.
На второ място по заплата е Фредерик Смит. Въпреки че в банковата му сметка има 2,1 млрд. долара, шефът на FedEX за миналата година е припечелил още 19,1 млн. долара, от които заплати и бонуси за 1,6 млн. Смит е женен, има 10 деца и се нарежда на едва 564-то място сред световните милиардери.
Челната тройка се запълва от Рупърт Мърдок. Със състояние от 7,6 млрд. долара медийният магнат е заработил 15,2 млн. от собствената си компания News Corp. От тях по-голямата част – 12,5 млн., са заплатите му и бонусите му за 2010 г. Сред ултрабогаташите в САЩ той е на 36-о място и на фаталното 13-о по влияние. Мърдок е женен, с шест деца. Догодина най-вероятно той ще спадне надолу в класацията на милиардерите най-вече заради скандала с нелегалните методи за разследване на преждевременно закрития британски ежедневник News of the World. Според изчисления на „Ханделсблат“ това ще му коства 4 млрд. долара.
Малко над 8 милиона пък спечелиха Лесли Уекснър от Limited Brands и Срив Уин от Wynn Resorts. Заплатите и бонусите на първия са за 6,8 млн., общото му възнаграждение е било 9,9 млн., а това на Уин – 8,4 млн.
Изпълнителният директор на Oracle Лари Елисон би трябвало да получи 6,7 млн. като заплащане за труда си начело на компанията плюс допълнителни надбавки или общо 8,2 млн., но през фискалната 2010 г. той реши да намали възнаграждението си на 1 долар. През 2008 г. Елисон получаваше най-високата заплата сред ръководителите на компании от американската ИТ индустрия. Приходите му от заплати, бонуси и продажби на акции бяха на стойност 192.9 млн. долара.
За година шефът на хотелската верига Marriott International Джей Мариът е припечелил 6,9 млн. долара, а мениджърът на Las Vegas Sands Шелдън Аделсън – скромните 3,7 млн. долара. Шелдън е сред най-богатите американци. Учи в "Сити колидж" в Ню Йорк, но не го завършва. Големият пробив в хазартния бизнес той прави, като променя начина, по който казината работят и привлича клиентела с различни атракции, изключвайки залаганията. Той е сред първите, които осъзнават, че когато играчът залага, той иска да има целия лукс на земята и да не се тревожи за нищо. Така Аделсън прави най-добрите казина в Лас Вегас, като централизира магазини, ресторанти, хотели и всякакви видове услуги под покрива на казината си. Той поставя акцента върху даването под наем на суперлуксозни апартаменти, пазаруването в скъпи магазини и изискани ресторанти с най-добрите кулинарни майстори.
Доста по-скромни са приходите на Джеф Безос от Amazon.com. Реално заплатите и бонусите му са 100 долара, но за цялата година възнаграждението му е 1,8 млн. Основава Amazon.com Inc. през 1994 г., а сайтът стартира през 1995 г. Днес на 47-годишна възраст разполага с 18,1 млрд. долара, което му отрежда 30-о място сред милиардерите, 14-о в САЩ и 66-о сред най-влиятелните личности.
Друг интересен бизнесмен в класацията на „Форбс“ е 55-годишният Стивън Балмър. От януари 2000 година е изпълнителен директор на корпорацията Microsoft. Балмър е първият човек, който е станал милиардер чрез акции в корпорация, която не е основана от него или негов роднина. Балмър, който се присъединява към Microsoft през далечната 1980 г., в момента е най-старият сътрудник в компанията след Бил Гейтс. През 2010 г. той е припечелил от заплата и бонуси 1.3 млн. долара, като за цялата година компенсацията му е на обща стойност 1.4 млн. долара. Следвашият в подредбата е шефът на Salesforce.com Марк Беньоф с годишно възнаграждение от 1.4 млн. долара. Майкъл Дел, основател на компанията Dell Computer Corporation, пък е заработил милион долара. Дел заема 44-та позиция в класацията за най-богати хора в света на списание „Форбс“, като личното му богатство се оценява на 14.6 милиарда долара. Чарлз Ерджен, собственик на компанията за сателитна телевизия DISH Network, отчита 800 хил. долара обща годишна компенсация.
На 15-о място в списъка остана Уорън Бъфет. Инвеститорът и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway е получил през 2010 г. заплата в размер на 100 хил. долара за 30-а поредна година. Общото му възнаграждение за година е 400 хил. долара. Въпреки това той е третият най-богат човек в света със собствени активи за 50 млрд. долара.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване