07/31/11 17:55
(http://www.klassa.bg/)

Ст. Константинов: Трима от най-глупавите хора в държавата са били здравни министри

Трима от най-глупавите хора в държавата са били министри на здравеопазването. Това обяви вчера пред БНР настоящият здравен министър Стефан Константинов. Изказването му бе по повод цитирани в медиите думи на шефката на здравната комисия Десислава Атанасова, че здравната система е тотално сбъркана и че трябва да се въведат диагностично консултативните групи. Според Константинов трябва да продължат промените „още няколко месеца, за да си намерим умника“. Той добави, че като се сменят още няколко души до 2013 г. и нищо не се промени, хората ще потърсят причината за това в „лошия късмет“. Константинов обясни още, че реформите в здравеопазването са трудно нещо и трябва да има подкрепа на правителството, парламента, медиите и институциите за това. Той коментира, че в бюджета за следващата година ще се включат пълната сума от здравните вноски и пълният бюджет на МЗ без трансфери и медици. Константинов уточни обаче, че това са само проекти в много ранна фаза. Здравният министър обсъди и модела на диагностично свързаните групи. „Положителният ефект, който можем да постигнем от тази система за заплащане на болниците, е, че ще се надхвърли многократно и десетократно нейната цена“, обясни министърът и добави, че правителството е приело проекта за договора, който трябва да бъде подписан за системата. По отношение на отказа на ИСУЛ да приема пациенти с онкозаболявания министърът коментира, че това е много частен пример. „Просто там, спрямо миналата година, има прилив на пациенти с 30% повече. Причината е, че има нов екип онколози и съответно, когато идва един нов лекар в едно лечебно заведение, той води със себе си и пациентите, които е лекувал“, обясни Константинов. Според него от болницата са се притеснили, че средствата не могат да покрият всички тези пациенти и им предлагат да се пренасочват към други лечебни заведения или да изчакат няколко месеца. Той припомни, че тази година средствата, които дава държавата за лекарства на онкоболни, са с 12% повече от миналата година.


До четири минимални заплати ще получават лекарите специализанти

Минимум от две до четири минимални работни заплати, или до 960 лв., на месец ще получават специализантите държавна поръчка. Това гласят промените в Наредба 34 на Министерство на здравеопазването, които бяха обнародвани на 29 юли, в петък. До момента възнаграждението на младите лекари бе размер между 2 и 3 минимални заплати. Според наредбата лекарите, които сами си плащат обучението, ще получават вече 2 минимални заплати, или 480 лева, а не както досега по една заплата и половина. Младите медици ще могат да получават и допълнителни средства от финансирането по здравна каса и другите форми на плащане в болниците. С промените в наредбата лекарите ще имат право да ползват и минимум 20 дни платен годишен отпуск.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване