08/02/11 18:29
(http://www.klassa.bg/)

16,5 млрд. лв. ще искаме от ЕС за периода 2014-2020 г.

Не по-малко от 16,5 млрд. лв. можем да получим от еврофондовете за следващия програмен период 2014-2020 г., съобщи вчера Томислав Дончев, министър по управление на средствата от Европейския съюз (ЕС). Той обясни, че това са парите, които директно ще дойдат от ЕС, без държавното съфинансиране. Средствата, които България получи за настоящия период от 2007-2013 г. по 7-те оперативни програми, са 13 млрд. лв. Те са равни приблизително на 2,5 % от брутния национален доход. По думите на регионалния министър Росен Плевнелиев на страната са необходими около 11 млрд. евро от 2014 до 2020 г. Томислав Дончев от своя страна коментира, че това са само потребности, които Брюксел не е задължително да удовлетвори. Само за водния сектор ни трябват не по-малко от 10 млрд. евро, това не означава, че ЕС ще ни даде толкова, заяви той.
Предварителните изчисления сочат , че ръстът във финансирането, което договаряме, е между 15 и 20 % спрямо парите, които ползваме в момента. „В един по-оптимистичен сценарий можем да говорим и за 30% увеличение, но в никакъв случай два пъти“, заяви министърът по управлението на еврофондовете.
Близо 1000 държавни експерти , заети с усвояването на европейските пари, ще бъдат командировани от София в други региони на страната, за да бъде реализирана реформата в управлението на европейските пари. В момента общо 1900 души са заети в този сектор, като всички те работят в столицата. Само по оперативните програми “Регионално развитие” и “Конкурентоспособност” имат мобилни екипи, които обикалят из страната. Определянето на възнагражденията също ще бъде променено, твърди Дончев. Те ще се обвържат с персоналните постижения и резултатите, постигнати от звеното, в което работят експертите. В момента заплатите на администрацията са от 700 лв. до 3000 лв.
Предвижда се реформата в управлението на еврофондовете да влезе в сила до края на 2013 година. От ведомството на Дончев са започнали подготовка на нововъведенията преди месеци, като е имало идея новият метод на работа да бъде приложен още в този период. „За да се въведе това управление, трябва старата система да спре работа за около 6 месеца, а не можем да си позволим да губим време“, коментира Дончев.
Реформите предвиждат да бъде обединено управлението на всички оперативни програми в едно звено. Досега управляващи органи по различните програми са отделните министерства. Все още не е уточнено какъв ще бъде неговият статут, като различните варианти предвиждат това да е агенция пряко подчинена на правителството. Друго нововъведение е създаването на 6 междинни звена на териториален принцип. „Така ще могат да се определят специфичните регионални нужди и проблеми“, коментира министърът по управление на еврофондовете. Плановете са разделението да съответства на настоящите региони за планиране.
Реформите предвиждат създаването на закон за управление на европарите. Според проучване от ведомството на Дончев в 1/3 от държавите - членки на ЕС, има такава нормативна база. Новият закон трябва да бъде разработен през следващите 6 месеца.
„Изработен инструмент, който да изчисли директните ефекти върху икономиката от усвояването на еврофондовете“, съобщи Дончев. По думите му тя е разработена специално за България, за което са дадени около 200 хил. лв. от ОП „Техническа помощ“. Изчисленията на новата система за усвояването на всички пари от ЕС може да увеличи с 10% БВП през 2015 година.


Дончев: Ще договорим целия финансов ресурс от този програмен период

Аз смятам, че можем да договорим всичкия финансов ресурс. Сега имаме приоритетни оси в дадени ОП, които са договорени на 100%, например парите за железниците, заяви Дончев. По данни от ведомството му 50% от всички еврофондове са договорени и все пак имаме още две години и половина да договаряме. „По програма „Регионално развитие“ очаквам до края на годината 2/3 от ресурса също да е договорен“, обясни още той. И коментира, че е важно плащанията да следват този процес с необходимото темпо. Според статистиката през последната година има договорени 2.4 млрд. лв. и разплатени близо 1 млрд. лв., което е около 14% от общите средства. Ако тези темпове се поддържаха от 2008 година да се плащат между 1 и 1,5 млрд. лв. на година, резултатите щяха да са съвсем различни. Но възстановените средства от ЕС са малко под 10%. Големите шампиони на европейско ниво са Естония, която е платила 28 на сто от средствата по оперативните програми. „Естония, Ирландия и балтийските републики са страните, на които се възхищавам, те са отличниците по реализация на парите от еврофондовете“, коментира Дончев. По думите му това се дължи на много добре организираната система, а не на случайно събитие.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване