08/02/11 17:14
(http://www.klassa.bg/)

Бизнесът има нужда от помощ за иновации

Програма „Еврика“ е система от инструменти и механизми за намиране на партньори – МСП, научноизследователски организации, университети, които да изпълняват партньорски проекти в областта на приложно-технологичните изследвания. Това не е програма само на Общността, но в нея членуват Швейцария, Русия, Република Македония, Израел, Украйна, Турция и др.

Ограниченията

В момента българските фирми са ограничени и не могат да се възползват по програма „Еврика“, както и по програма „Евростартс“, която е инструмент на програма „Еврика“ и е насочена специално към малките и средните предприятия с висок потенциал за растеж. Програма „Еврика“ във всяка отделна страна-член на програмата се изпълнява по правилата на националните си програми за финансиране на иновации. В България този финансов инструмент е Национален фонд за иновации (НИФ). За да стане възможно кандидатстването, е необходимо правилата на НИФ, които са действащи към момента, да се съгласуват с основните правила на програма Еврика. Това означава, че трябва да се създаде работна група от Агенцията за малки и средни предприятия (АНМСП), която да подготви програмата за съгласуване с „Еврика“. Впоследствие трябва да бъде обявена сесия на НИФ, с което да се стартира проектна сесия. България се присъедини към програма „Еврика“ преди повече от година, но нещата не се случват, което е загуба на време и ресурс. „Еврика“ позволява фирмите да кандидатстват за финансиране на разработването на нов иновативен продукт, на нова технология и т.н. идентично, както по НИФ. Обикновено в такива проекти участват като партньори научни организации или партньорски продукти от няколко фирми.

Изпълнението по програма „Конкурентоспособност“ е ниско

Програма „Конкурентоспособност“ като приоритет е залегнала добре у нас, но като изпълнение е на много ниско ниво. В момента няма финансиране на развойна дейност за действащи предприятия с регистрация по-дълга от 3 години. Подходящ финансов инструмент действа в момента за новосъздадени иновативни предприятия. Но за съжаление тя не работи ефективно, оценката на проектите се проточва с години. Това се отразява пагубно за проектите на тези фирми, защото времето е ключов фактор за иновациите - иновациите остаряват, фирмите губят началния импулс и в голяма степен проектите се обезсмислят.
Друг много сериозен проблем са неясните процедури по изпълнението на проекта. Фирмите срещат трудности както при кандидатстването, така и при самото изпълнение на проектите.
За мен е грешка, че утвърдени МСП вече 3-та година не могат реално да получат проектно финансиране за вътрешни разработки и нови продукти. В момента единствено действаща схема за финансиране на иновативни проекти е „Подкрепа за внедряване в производството на иновативни продукти и предоставяне на иновативни услуги“. Това е много интересна схема, но тя е подходяща за малък брой фирми. Трудно изпълним критерий по тази схема представлява изискването, че бенефициентите трябва да притежават собствено, защитено ноу-хау и доказана собственост върху иновативен продукт. Фирмата трябва да притежава продукт, който е патентно защитен и да кандидатства за финансиране за закупуване на оборудването за неговото производство. Тъй като малко фирми отговарят на това условие, малко от тях могат да се възползват от финансирането. През последните години /във връзка и с финансовата криза/ фирмите рязко ограничиха иновативната си дейност и с все по-трудно отделят средства за собствените си разработки. Научно-развойната дейност е нещо много скъпо, рисково и за различните сектори тя има различна финансова тежест.
И тук се къса връзката, защото има програма с доста голям ресурс и добри условия за кандидатстване, а няма фирми, които да отговарят на това изискване, защото не са провеждали собствени разработки през последните години.
Нека отбележа, че става дума за сериозни пари по тази програма и по-точно за 25 млн. евро. Максималният размер на безвъзмездната помощ е до 2 млн. лв., а за големи предприятия до 3 млн. лв. Ето защо е наложително Агенцията за малки и средни предприятия да стартира незабавно програма за финансиране на развойна дейност и иновациите в българските предприятия.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване