08/02/11 23:55
(http://e-vestnik.bg/)

Захари Карабашлиев праща въпроси по мейла на Меглена Кунева, тя изненадващо отговаря

Захари Карабашлиев, Мегрена Кунева. Снимка: лични сайтове

Преди десетина дни, в нощния влак Варна-София, неуспявайки да заспя от жега и глъч на  лагерници от съседните купета, мислейки за какво ли не, нахвърлях в бележника си няколко въпроса към един от кандидат-президентите на България, Меглена Кунева. Въпроси, които ме вълнуват като човек и гражданин на страната, в чиито тъмни равнини ме носеше този влак. Сутринта ги пуснах на и-мейл адреса на кандидат-президента, който адрес взех от своя позната, честно казано, без да инвестирам кой знае какви надежди за отговори. Каква бе изненадата ми обаче, когато получих такива. Споделям ги тук без какъвто и да е коментар и без какъвто и да е скрит подтик. Мисля, че отговорите по-долу ще помогнат на всеки един от нас да направи своя личен избор. Не е важно дали този избор е свързан с госпожа Кунева или с друг кандидат за тази позиция. Важното е да е личен. Бих искал да задам подобен комплект въпроси и на други кандидат-президенти и се надявам да имам възможността да го направя.

В политиката(както и драматургията) диалога трябва да движи действието.

1. Идеалист ли сте?

Да. И преустанових неудобството да го признавам открито. На много хора им е неловко да говорят за идеал, за да не ги помислят за непрактични. Винаги ще има разлика между това, което е, и онова, което искаме да бъде. Всъщност ние имаме нужда от морална цел, идеал, отвъд интереса, за да дадем достойнство на живота си. Имаме нужда от морален прогрес. Опитвам се да дам рационален отговор. Може би в този случай само „да” на въпроса Ви стига.

2. Какво различно от Вашите предшественици ще дадете на президентската институция?

Всеки влиза с характера си в политиката. Мисля, че моят би се сблъскал с повечето церемониалност на президентската институция. Поне както се схваща сега. Ще обърна това, за да съм себе си. Познавам радостта от конкретния резултат, адреналина от него!  Имах щастието да представя  ясни резултати от моя политически труд и в България, и в Европа.

Искам  планиран резултат, ясни задачи,  година по година. Отчет за състоянието на нацията, а не поздравителни речи. Искам яснота при назначенията на така наречените квоти на институциите и ще дам примера. Мисля, че добрият пример също може да бъде заразителен. Гледах избора на нови членове на ВСС от мнозинството и си помислих как се изсмяхме в лицето на Европейската комисия в деня на критичния доклад към България. Казвам го открито днес, ще го казвам същото и ако ме изберат, ако се повтори подобен случай. Но първо бих опитала да го предотвратя. Знам как работи в Европа съвместен план на трите институции - Комисия, Парламент, Съвет - и мога да го направя у нас. Добрите цели изискват най-добрите начини те да се постигат.

3. Как ще отстоявате интересите на гражданите пред лобистките сили движещи политиката ни?

Повече бих разбрала въпроса ви, ако ме бяхте питали за тъмните сили. Тези, които не се заявяват като лобисти. У нас вече никой не вярва на никого. И затова нищо не върви - нито икономика, нито политика. Загубата на доверие е парализа. И „изяжда” човешкото и общественото ни време. А животът се мери в път, посока и време, откакто свят светува…

Но на въпроса - първо, не съм една от тях, лобистките сили имам предвид. И това личи по всички възможни начини, включително и от яростната реакция към мен като участник извън системата. Второ - не влизам в уговорки под масата. Каквото и да ми струва това. Трето - открита съм. Мога и искам да обясня това, което правя, как го правя и защо.

4. Вярвате ли в способността на индивида ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване