08/02/11 18:05
(http://www.klassa.bg/)

Лувърът иска сътрудничество с България

Генералният директор на най-прочутия световен музей - френския Лувър, е изпратил писмо до министъра на културата Вежди Рашидов, в което отправя предложения за съвместно културно и научно сътрудничество. Това съобщиха вчера от пресцентъра на Министерство на културата.
Писмото е написано на 18 юли 2011 г.– само шест дни след връщането на Анри Лоарет от първата му визита у нас.
„В духа на договореното от нас държа още веднъж да кажа колко щастливи бихме били от възможността да обмислим съвместното ни научно и културно сътрудничество. С най-голямо внимание ще разгледам предложенията, които бихте ми направили, като от наша страна ние също ще обсъдим формата, под която може да се развие едно такова сътрудничество“, пише директорът на музея. В писмото си той отправя покана към министър Рашидов за посещение в музея в Париж.
„Вашата страна таи големи съкровища било то в културното си наследство или в недрата на природата си. В тази връзка исках да ви благодаря искрено за превъзходния прием, който ни бе оказан – на мен и на моите сътрудници от страна на различните служби във всички музеи и места, които имахме удоволствието да посетим“, казва още Анри Лоарет.
От Министерството на културата припомнят, че България никога досега не е била представяна в Лувъра. Очаква се след около месец и половина да бъдат обсъдени конкретни подробности за българска експозиция от ценни наши артефакти в най-прочутия музей. Визитата на министър Рашидов е запланувана за месец септември.
Тогава се очаква да бъдат обсъдени и подробности по обучението на наши музейни специалисти в Лувъра. Министър Рашидов сподели тази своя идея с Анри Лоарет в София, а сега от прочутия музей изразяват готовност да я осъществят. В програмата на посещението на министър Рашидов в Париж е предвидена работна среща и с френския му колега Фредерик Митеран.
Френската страна уведоми още Министерството на културата, че известният византолог Жаник Дюран, завеждащ отдела на колекциите на Лувъра, ще бъде официален гост на ХХІІ-ия международен конгрес за византийски изследвания, който започва през месец август т.г. в София.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване