08/02/11 15:13
(http://www.klassa.bg/)

НАСА праща сонда за $1,1 млрд. на Юпитер

Сонда на НАСА за 1,1 млрд. долара започва петгодишното си пътешествие в Космоса тази седмица, за да разкрие на какво се дължи бурното време на гигантската планета Юпитер и какво има под неговите облаци, съобщи „Дейли телеграф”. Температурите на Юпитер падат до 112 градуса под нулата по Целзий, плътни облаци скриват атмосферата му, а скоростта на ветровете достига повече от 600 км/ч. Сондата на НАСА, наречена „Джуно” – на името на римската богиня Юнона, която шпионирала съпруга си Юпитер през облаците – се очаква да започне своето пътешествие до петата планета в Слънчевата система, дълго близо 2800 млн. км, в петък от космодрума „Кейп Канаверал” във Флорида. Широката 20 метра сонда ще прекара цяла година на близо 5000 км над цветните облаци на Юпитер – най-малкото разстояние, на което космически апарат някога се е доближавал до газовия гигант. Изстрелването на сондата с помощта на ракета-носител „Атлас” ще стане малко повече от две седмици, след като НАСА сложи край на програмата на космическите совалки, припомня изданието.
Учените се надяват да открият дали мистериозното вещество, наречено метален водород, съществува в атмосферата на Юпитер, където налягането е толкова голямо, че водородният газ е компресиран в подобна на метал течност, която може да провежда електричество. Смята се, че именно това вещество е причината за интензивното магнитно поле на планетата и мощните й бури. „Джуно” ще ни позволи за първи път да погледнем през облаците на планетата и да разберем на каква дълбочина се наблюдават особеностите, които вече познаваме. Те може да се окажат просто тънък повърхностен слой, или пък да представляват нещо много важно за структурата и въртенето на Юпитер”, каза главният изследовател в мисията и директор на отдела за космически изследвания на Югозападния изследователски институт д-р Скот Болтън.
Юпитер е 1321 пъти по-голям от Земята. Въпреки че той се намира на около 724 млн. км от нашата планета, сондата ще извърши сложно завъртане покрай нея, за да набере скорост с помощта на земната гравитация. Тежащата три тона машина се очаква да пристигне на Юпитер през юли 2016 г. и да продължи да обикаля около газовия гигант в продължение на една година. Огромни соларни панели ще помагат за задвижването на „Джуно” в част от Слънчевата система, в която достига 25 пъти по-малко слънчева светлина, отколкото на Земята. Апаратът е оборудван с осем инструмента, които ще помогнат на учените да разкрият важни подробности около формирането и еволюцията на Юпитер. Един от ключовите въпроси, на който учените се надяват да получат отговор, е от какво е изградено ядрото на загадъчната планета. Тъй като е газов гигант, по-голяма част от Юпитер се състои от газ, компресиран и загрят от огромно налягане. Някои астрономи обаче смятат, че е възможно ядрото на Юпитер да е твърдо. Учените се надяват също, че мисията ще хвърли светлина и върху въпроси около формирането на Слънчевата система. Като газов гигант, той е образуван в ранната история на Слънчевата система, докато скалистите планети са се формирали по-късно, а заради огромния си размер, Юпитер вероятно е загубил малко от първоначалния материал, от който е бил изграден. Учените искат да разберат също какво предизвиква мощното полярно сияние, което осветява полюсите на Юпитер 1000 пъти по-силно от полярните сияния на Земята.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване