08/02/11 15:47
(http://www.klassa.bg/)

Фалит застрашава оркестъра на Баренбойм

Знаменитият оркестър West-Eastern Divan на Даниел Баренбойм, съставен от 37 евреи, 41 палестинци, 22 испанци (от които 13 – от Андалусия) и четирима от други националности, е застрашен от фалит, алармираха испанските медии. Съставът дава старт на престижно лятно турне, без да е сигурен, че ще продължи да работи постоянно в Севиля, столицата на Андалусия. Финансовата подкрепа, която оркестърът получава от правителството на Андалусия, може да секне, ако Народната партия спечели изборите в областта. „Фондацията Barenboim-Said няма да я има, ако Народната партия вземе властта“, декларира още през януари Антонио Гаридо, говорител по въпросите на културата на групата на Народната партия в парламента на Андалусия. Маестро Баренбойм обаче въобще не се притеснява от тия думи. „Фондацията не е политическа, а културна организация. Испанците я обичат и подкрепят. Тя разчита и на голямата привързаност на населението на Андалусия към музиката. С две думи, това не е фондация на определена партия. Защо да я закриват, та тя осигурява най-добрия имидж на Андалусия. Едва ли има по-успешен музикантски проект от нашия. Оркестрантите се събират през 11 месеца, в това време всеки е натрупал повече опит и е започнал да свири поне 25 процента по-добре“ , обяснява световният музикант, смятан за диригент номер 1 на планетата.
Оркестърът даде старт на лятното си турне на големия площад Arena de toros в Ла Ронда. „Когато е строен този площад, Бетховен е бил само на 14 години. И все още не е бил написал великите си симфонии“, коментира Маестрото. След Ла Ронда оркестърът свири в Севиля. После – на Plaza Mayor в Мадрид, където сред публиката бе и Нобеловият лауреат Марио Варгас Льоса. „Живеем в сложни времена – каза преди концерта пред журналисти Баренбойм. - Насилието – имам предвид атентатите в Норвегия, ни подсказва, че не можем да продължаваме да мислим както досега. Случват се изключително позитивни неща – като Арабската пролет например. И ужасни – като насладата да убиваш, на която станахме свидетели. Цели народи отричат насилието. Да, животът е сложен.“
След огромния успех в Мадрид оркестърът ще има изяви в Китай, Корея, а после – отново в Европа. Съставът ще музицира в Люцерн, Залцбург, Берлин и Кьолн, където ще запише интеграл на симфониите на Бетховен. Фиксирани отсега са и датите на концертите в Мадрид и Севиля през 2012-2013 г.
Баренбойм робува на един каприз – преди да излезе на пулта, изпива чаша портокалов сок. Не е ритуал, нито мания. Просто навик. "Обичам да си пийна и кафе преди концерта, но не само тогава. Денят, в който имам концерт, не е нито особен, нито специален за мен. Той трябва да се изживее просто и естествено. Ако съм гладен, ям. Ако не – не се притеснявам. Нищо не ми пречи да хапна с музикантите след концерта“, казва Баренбойм.
За първи път оркестърът на Баренбойм се сроди със Севиля преди 9 години. Тогава Маестрото и писателят Едвард Саид основаха фондация „Баренбойм Саид“ , която обедини творческите усилия на евреи, палестинци и испанци. Между тях има музиканти, които са свирили в Берлинската филхармония. И други, които още учат. Обединителят е Баренбойм, който познава всички по име. И от пулта се провиква: „Паола, внимавай!“. Защото цигуларката на име Паола свири неточно. Самият оркестър също познава в детайли човека насреща. Музикантите дишат с него. „Тайната на Divan е, че всички мислят едно и също за музиката. Вторите цигулки подхващат една фраза и всички я възприемат еднакво“, обяснява диригентът. Баренбойм признава, че единствената му мания е да пристига в последния момент. Или пък да закъснява. Иначе е съвсем обикновен човек. Който убедително твърди: "Андалусия е единственото място, където евреи и палестинци и мюсюлмани живеят в реален мир“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване