08/03/11 18:39
(http://www.klassa.bg/)

Moody's и китайската Dagong понижиха перспективата пред щатския дълг

Рейтинговата агенция Moody's и китайската Dagong Global Credit Rating понижиха перспективата на оценката на държавния дълг на САЩ. Moody’s промени оценката от "стабилна" на "отрицателна", като рейтингът засега остава максимален ААА, предадоха световните агенции. От оценителя отбелязат, че има опасност САЩ да изгубят тази оценка, ако се получи "отслабване на бюджетната дисциплина през следващата една година или ако икономическата конюнктура значително се влоши". Решението на рейтинговата агенция бе обявено часове след като Сенатът на САЩ прие план за намаляване на бюджетния дефицит на страната, придружен от повишаване на законовия таван на държавния дълг.
От Moody's заявяват, че гласуваните мерки не са непременно достатъчни за подобряване на състоянието на американските държавни финанси. Опитите за бюджетни правила в миналото не винаги са устоявали на изпитанието на времето, смята агенцията. Вероятно ще са необходими допълнителни мерки, за да се гарантира, че дългосрочната траектория на бюджета ще остане съвместима с оценка ААА, добавя Moody's и обръща внимание на "големите политически разногласия" при дебатите по този въпрос във Вашингтон.
От китайската рейтингова агенция Dagong Global Credit Rating пък понижиха оценката на американския държавен дълг с едно ниво надолу от досегашното, като редукцията е от А+ до А. Освен това държавните ценни книжа на САЩ са поставени пред “негативна” перспектива, предаде Си Ен Би Си. В мотивите си от Dagong обясняват, че сделката за тавана на дълга няма да доведе до промяна на генералната тенденция дълговете на САЩ да растат по-бързо от ръста на брутния вътрешен продукт и данъчните приходи. Изчисленията на експертите показват, че Щатите трябва да предприемат мерки за съкращаване на дълговете си с поне 4 трлн. долара през следващите пет години, за да могат да поддържат настоящата си задлъжнялост.
След новината и Fitch излезе с обръщение, според което решението за дълга не е достатъчно, за да може страната да запази ААА рейтинга си. От международната агенция съобщиха, че споразумението е важна, но само първа стъпка, а не е краят на процеса. Рейтинговата агенция иска да види и реален план за съкращаване на бюджетния дефицит.
Дейвид Райли, управляващ директор на Fitch, каза пред AП, че трябва да бъде направено още, за да се запазят рейтингите в средносрочна перспектива. Fitch очаква да приключи прегледа си на суверенните рейтинги на САЩ до края на август. Като въпреки повишаването на лимита на дълга е възможно рейтингът да бъде понижен.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване