08/03/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

В десетката: Залезът на турските сериали


1001 нощи. Това е заглавието, което промени тв пазара в България от 2009 година насам. Своеобразната Кутия на Пандора отвориха Nova с именно тази турска сага, и разби рейтингите в следобедния слот. Точно турските сериали обаче се оказаха и най-големият враг на канала, след като лидерът на пазара - bTV ги превърна в голямото си прайм-тайм оръжие.

За последните две години именно филми като Перла, Листопад, Забраненият плод и Златната клетка окупираха класациите за най-гледани програми у нас. Нито една българска продукция – независимо дали оригинално предаване, адаптиран световен формат, или сериал родно производство – можаха да преборят доминацията на героите от съседските сюжети. Това отприщи непозната от 90-те мания, както и масово недоволство срещу пренасищането на ефира с турските поредици.

Две години по-късно изглежда, че краят им се задава. Сайтът CEETV отбелязва, че по-младата (и най-важна за рекламодателите) аудитория започва да се отдръпва от турските заглавия. В последния месец bTV губи публика в 20 часа, когато по традиция излъчва турски сериали. За сметка на това все повече зрители се ориентират към По света и у нас на БНТ и най-вече към Черешката на тортата по Nova. Впоследствие във втората седмица от юли между 20:00 и 21:00 часа тв лидера регистрира 5.1% спад в рейтинга и 13.% в пазарния си дял.

Изненадващо, Nova успяват да увеличат и процента на жени както между 30 и 39 години, които ги гледат в прайм-тайма, така и между 40 и 49 години, като разликата между канала и bTV непрекъснато се стопява.

Тази седмица тенденцията се затвърди след като премиерата на турския сериал Малки тайни регистрира по-нисък интерес, отколкото Черешката на тортата по Nova с резултати 7.9/7.4 рейтинг и 34.4/32.4% в полза на кулинарното шоу. През първите четири дни двете заглавия са с изключително близка гледаемост – нещо, което само преди година беше немислимо. В същото време Черешката на тортата традиционно носи на канала двойно по-високи резултати от средните за деня, и интересът към предаването непрекъснато расте.

Какви са причините за всичко това? На първо място важи правилото за „пресоляването на манджата“. Телевизиите заложиха твърде много на сигурния, и същевременно относително нисък като цена успех, и пренаситиха пазара. Nova първи се отдръпнаха и се ограничиха до само едно турско заглавие дневно, което продължава да носи значителен интерес.

В същото време по-интелигентната, образована и активна аудитория, която е и по-взискателна към качеството на програмите, започна да селектира турските заглавия и да отсява само наистина добрите от тях. Макар пенсионерите да остават сляпо верни на сапунките, рекламодателите се интересуват от хората между 18 и 49 години. Тоест в дългосрочен план акцентът върху турските сериали носи повече негативи, отколкото позитиви на телевизиите.

В крайна сметка за смъртта на турските сериали в ефира е твърде рано да се говори и вероятността именно един от тях да се окаже най-гледаната програма по телевизията за 2011 година е значителна. Така или иначе началото на края се задава и тази есен е възможно някое от българските заглавия или световни формати да успее да ги пребори. А това определено са добри новини за българската телевизия.

От блога TVBulgaria

Публикувана на 08/03/11 21:45 http://e-vestnik.bg/12372/v-desetkata-zalezat-na-turskite-seriali/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване