08/03/11 17:25
(http://www.klassa.bg/)

На места има над 50% незаети площи

Най-общо причината за фалитите на моловете е кризата и ниското потребление, което рефлектира на наемните нива, но също така има и други фактори, които предполагат банките да поемат собствеността на търговски център. Вземането на мол от страна на финансовите институции е крайна мярка и е свързано с изброените по-горе причини, както и с възможността за предоговаряне на условията на финансиране. Възможно е други търговски центрове да се окажат собственост на финансиращата банка, която може да поеме управлението, или да го обяви за продажба.
По отношение на наемните нива - те се запазиха сравнително стабилни през второто тримесечие на 2011 година. Известен спад се наблюдава при наемите в търговските центрове в резултат от поредните предоговаряния и подновяване на договори на по-ниски нива. Понижението спрямо първото тримесечие на 2011 година е с около 9-11%, а на годишна база – с около 20%. Наблюдават се индикации за стабилизиране на наемните нива около настоящите им ниски стойности. Водят се разговори за предоговаряне на наемни нива за определен период от време. Засега промени не се очакват, тъй като не се очакват нови търговски площи тази година.
В столицата голяма част от площите са усвоени и процентът на незаети площи е под 10 %, в провинцията, заетостта е по-ниска, като в някои по-малки градове търговските центрове имат незаети площи от над 50 %. Като изключим единични случаи, не се забелязва тенденция на движение на търговци от един мол към друг. По-скоро търговците отварят нови магазини във вече отворили и функциониращи центрове и по-точно такива, в които нямат присъствие и виждат потенциал за развитие.
Не трябва да забравяме, че оборотите от продажби на търговците са все още под сериозен натиск, макар че отбелязват подобрение спрямо предходното тримесечие. На годишна база обаче спадът по този показател е с около 25-30%. Най-осезаемо е понижението при търгуващите с модни и спортни дрехи и аксесоари. Най-активни пък остават търговците на бързооборотни стоки и международните марки.
Най-общо най-успешни са търговските центрове в столицата поради по-голямото потребление в София, докато центровете в по-малките градове изпитват трудности със запълването на площи. Търговските центрове се посещават от около 20 000 души в София, докато в по-малките градове посетителите често са по 10 000 дневно. Новите проекти излизат на пазара, като предвиждат допълнителни стимули за своите клиенти като ледени пързалки, тематични паркове, тераси на открито и много други.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване