08/03/11 17:38
(http://www.klassa.bg/)

Разблокират от резерва керосин за 10 дни при необходимост

При необходимост Държавният резерв ще разблокира керосин за 10 дни. Решението за освобождаване на допълнителни количества реактивно гориво от задължителните запаси от нефт и нефтопродукти бе взето вчера на редовното заседание на правителството. От пресцентъра на Министерския съвет обясниха, че това става заради необходимостта от регулиране на доставките на реактивно гориво от керосинов тип Jet-A1 за нуждите на гражданската авиация. Направена е уговорката, че количествата ще бъдат ползвани само в случай на нарушаване на ритъма на доставка на керосин.
Миналата седмица взехме решение за освобождаване количество достатъчно за една седмица, уточни министърът на транспорта Ивайло Московски след заседанието на кабинета. Той заяви, че към момента отпуснатото количество все още не е ползвано. Московски посочи още, че относно горивото за БДЖ е имало казус доставките да бъдат спрени заради дълговете на железниците. „Това задължение ще бъде погасено в следващите няколко дни, така че няма да има затруднение в доставките на дизел за БДЖ,” категоричен бе транспортният министър.
Но според данните в отчета на Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ за полугодието, публикуван на 2 август, държавата има осигурено гориво само за 50 вместо за изискваните от ЕК минимум 80 дни. От данните става ясно, че обезпечените горива за 50 дни са от задължени лица. „Агенцията все още не е създала нива, обезпечаващи 30 дни потребление в страната по категории нефтопродукти, тъй като необходимите финансови средства за това не са осигурени“, се казва още в документа, публикуван на сайта на ведомството.
Вчера Комисията за защита на конкуренцията пък обяви, че ще разследва „Лукойл България“ за евентуална злоупотреба с господстващо положение на пазара на горива. Причина за съмненията са определени договорни условия в прилаганите търговски практики, които могат да доведат до „затваряне на пазара“. По регламент КЗК сезира и Брюксел за започналото разследване, защото счита, че то може да засегне общностния пазар и да наруши конкуренцията в региона. Също вчера Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) внесе в КЗК писмо, в което се поставят въпроси относно евентуална злоупотреба с господстващо положение на „Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл авиейшън“. По-рано министър Трайчо Трайков съобщи пред журналисти, че ведомството ще пита комисията дали „Лукойл авиейшън“ има господстващо поведение на пазара за доставка на самолетно гориво.
Облаците над компанията се сгъстиха още, след като Агенция „Митници” обжалва определенията на Софийския административен съд за спиране на предварителното изпълнение на заповедите на Ваньо Танов, с които бе прекратен лицензът на „Лукойл Нефтохим Бургас“. Определенията на съда на практика върнаха временно лиценза и предприятието възобнови работа. Според агенцията административният съд неправилно е приел, че „Лукойл Нефтохим Бургас” АД е доказал вида и размера на претендираните вреди, както и вероятността за тяхното настъпване.


Бензин и дизел поевтиняват с около 2%

Във връзка с динамиката на пазарната конюнктура на петролни продукти, считано от 12 ч. на 2 август, „Лукойл България“ промени крайните заводски цени на горивата, съобщиха вчера от централата на компанията. Така вместо 2383.20 лв. за 1000 литра, най-масовият тип бензин А95 Н вече струва 2337.60 лв. Дизелът поевтинява до 2310.00 лв. за 1000 литра при 2350.80 лв. досега. Според справка на сайта на „Лукойл България“ заради намаляването на цените на едро, бензинът и дизелът са поевтинели и на дребно до 2.48 лв. за литър при 2.52 лв. и 2.53 лв. на 1 август.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване