08/03/11 17:28
(http://www.klassa.bg/)

Разкриха най-мащабната хакерска атака в историята

Три европейски компании са сред 71 жертви на най-голямата хакерска атака в историята, извършена от неизвестна засега държава, която според някои експерти най-вероятно е Китай, съобщи „ИЮ Обзървър“.
Базираната в САЩ компания за кибер сигурност McAfee е разкрила операцията, като е получила достъп до команден сървър, използван от хакерите, и е публикувала резултатите в изследване от 14 страници. От McAfee отказаха да посочат имената на засегнатите компании, но уточниха, че става въпрос за датска компания за сателитни комуникации, германска счетоводна фирма и британска компания за компютърна сигурност. От всяка от компаниите са били крадени данни в продължение на 8 до 12 месеца между 2008 г. и 2009 г. без тяхно знание. Основно жертвите са американски отбранителни фирми – общо 12 – и американски правителствени агенции – също 12. Засегнати са и цели в Азия – в Индия, Индонезия, Япония, Сингапур, Южна Корея, Тайван и Виетнам. Хакерските атаки са били извършени между 2006 г. и 2011 г., но е възможно да има и по-ранни действия, които са останали незабелязани.
От McAfee подозират, че зад вълната от хакерски атаки стои държава, тъй като голяма част от откраднатата информация има по-скоро политическа, отколкото търговска стойност – сред жертвите са Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), Международният олимпийски комитет, ООН, политически аналитични центрове, офисът на Асошиейтед прес в Хонконг и продемократични неправителствени организации. „Интересът към информацията, пазена в азиатски и западни национални олимпийски комитети, както и в Международния олимпийски комитет и Световната антидопингова агенция точно преди и след Олимпиадата в Пекин през 2008 г. е особено интригуващ и вероятно може да ни насочи към определена страна, която стои зад атаките“, обясни Дмитри Алперович от McAfee. Други експерти бяха още по-склонни да обвинят Китай. Според Джим Люис, директор в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, само Китай, Русия, Великобритания и САЩ разполагат с капацитета за подобна операция. „Всичко сочи към Китай. Възможно е и да са руснаците, но фактите наклоняват везните към Пекин“, каза Люис пред Ройтерс.
„Какво се случва с откраднатата информация, все още не е ясно. Ако дори и малка част от нея бъде използвана за създаването на по-конкурентни продукти например, загубите ще представляват огромна икономическа заплаха“, каза още Алперович. По думите му това е най-големият трансфер на имущество в историята от гледна точка на интелектуалната собственост.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване