08/03/11 18:11
(http://www.klassa.bg/)

Университетите ни са извън Топ 100 на ЕК

Нито един български университет не намира място сред първите сто в Европа по брой на студенти, участващи в програмата за обмен на Европейския съюз "Еразъм". Това става ясно от статистика на Европейската комисия, която беше обявена вчера. Тя представя най-успешните висши училища за учебната 2009/2010 г. „Еразъм“ дава стипендии над 200 000 студенти от 32 държави годишно.
Първата стотица на вузовете, изпратили и приели студенти на курсове и стажове, се оглавява от испански училища. Сред десетте най-популярни чужди университета в Европа, има седем испански и три италиански вуза. Университетите на Гранада и на Валенсия са най-предпочитани от европейските младежи, участващи в "Еразъм". Всеки от тях е успял да привлече между 1600 и 1900 чуждестранни студенти през миналата учебна година. Най-престижният ВУЗ в Източна Европа е Карловият университет в Прага, класиран тринадесети с 997 студенти по "Еразъм".
Университетът на Гранада е изпратил и най-много свои студенти зад граница - 1851. Следват университетът "Комплутенсе" в Мадрид и Болонският университет в Италия. Два вуза от новите страни успяват да се класират сред първите десет по брой на студенти по "Еразъм" - Варшавският университет е шести, а Карловият университет е девети. В Топ 20 на висшите училища, които са най-активни в осигуряването на курсове и стажове за своите студенти зад граница, има още пет испански, два полски и един чешки ВУЗ. В тази класация на 69-о място е румънският университет "Александър Йоан Куза" в Яш, а 99-и е Истанбулският технически университет.
„Много е жалко, че българските университети отсъстват от Топ 100. Това е оценка за конвертируемостта и качеството на висшето образование у нас. Българските университети не са достатъчно открити към европейското образование“, коментира евродепутатът Ивайло Калфин. Той призовава правителството да насърчи университетите да бъдат по-отворени и да разкриват повече курсове на чужди езици. Калфин призова банките да бъдат ангажирани в отпускането на нисколихвени кредити за стипендиантите на "Еразъм", за да може повече български студенти да си позволят финансово да се включат в европейската програма.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване