08/03/11 14:46
(http://www.klassa.bg/)

Юрий Бутусов: Режисьорът трябва да се вслушва в себе си

Главният режисьор на петербургския театър „Ленсовет” Юрий Бутусов ще постави през новия сезон „Лов на диви патици” от Александър Вампилов на сцената на Народния театър. Става дума за едно от най-авторитетните имена на съвременната руска сцена. Режисьорът Юрий Бутусов работи с еднакъв успех в Москва и Санкт Петербург, а постановките му провокират бурни дискусии в руската преса.
Юрий Бутусов е роден през 1961 г. в Гатчина. Завършил е режисьорския факултет на Сантпетербургската държавна академия за театрално изкуство (СПГАТИ) през 1996 г. Дипломният му спектакъл „В очакване на Годо” на Бекет на сцената на Театъра на Крюковския канал се превръща в театрално събитие на годината. Спектакълът е отличен на фестивала „Рождественский парад”. След като се дипломира, Бутусов започва работа в театър ЛЕНСОВЕТ в града на Нева. Първата му постановка – „Войцек” на Бюхнер (1996 г.) му носи авторитетната театрална награда „Златен софит”. Спектакълът участва в международни театрални фестивали във Франция, Германия, Италия, Швеция, Чешката република, Полша. През 1997-а Бутусов прави римейк на постановката си „В очакване на Годо” на сцената на ЛЕНСОВЕТ и получава националната награда „Золотая маска”. В същия театър на огромен успех се радват и постановките „Калигула”, „Клоп”, „По-големият син”, с които Бутусов се утвърждава като водещо име сред съвременните руски режисьори. През 1998-а той получава наградата „Станиславски” в номинацията за най-добра режисьорска работа - за спектакъла „Страж” по Х. Пинтър в Театъра на Литеен проспект. През последните години Бутусов работи много успешно по московските театрални сцени. „Макбет” на Йонеско, „Ричард Трети” и „Крал Лир”, на Шекспир, „Чайка” на Чехов – всичките на сцената на театър „Сатирикон“, са приети като ярки театрални събития. Бутусов получава покани за работа като театрален режисьор в Южна Корея и в Норвегия.
За принципите си в режисьорската работа творецът говори кратко, директно и със завладяващо чувство за хумор в интервю за „Петербургски театрален журнал”.

- В какво виждате смисъла и съдържанието на професията режисьор?
- Съдържанието на режисьорската професия се казва репетиция! Всеки ден – сутрин и вечер. Умението да репетираш е най-върховното умение. А смисълът на професията – да култивираш и възпиташ в себе си божественото чувство за придобиване на душата. Да го предадеш на артиста – а той – да го даде на публиката. Уменията и волята създават всичко това.

- Нужно ли е режисьорът да има възгледи и да ги отстоява?
- Не. Важното е да останеш отворен, достъпен. Възгледите на режисьора са неговите възприятия. Трябва просто да се вслушваш в себе си.

- Що е то режисьорски конформизъм?
- Конформизмът е страх. Страх, че ще загубиш нещо, което вече го имаш.

- Що е то актуалност на режисьорския изказ?
- Актуалността означава свободен избор на литературния материал, свободно третиране на избрания текст, отпадане на всички табута. Искам да говоря за вечните проблеми, разработени от Шекспир и Чехов, с техния образен и метафоричен език, с който те ме възпитаваха. И не искам да се съобразявам със съвременния зрител, възпитан чрез актуалната драматургия на актуалния театър. Вярно е, че времето се промени радикално, сега трябва да се говори конкретно и праволинейно. Режисьорите от моето поколение не го умеят! Ние мислим по друг начин. Актуалността влезе в противоречие с нашия театрален език. Ние търсим себе си във времето, ние мъчително търсим новия език.

Какво представлява режисурата?

Режисурата в наши дни означава:
1. Умение да вместиш репетицията между снимките, озвучаването и халтурата.
2. Да получиш съгласието от „звездите” от сериала да се включат в „проекта”.
3. Да не и пречиш на „звездата”, докато репетира.
4. Да не даваш особено сложни задачи, за да не прогониш „звездата”.
5.Да намериш възможно най-простата и немисловна пиеса, по възможност за трима.
6. Да не задържаш актьорите повече от два часа.
7.Да заръчаш красиви костюми.
8. Да мислиш по възможност малко и винаги да си в добро настроение, за да не провокираш в екипа дискомфорт и лошо настроение.
9. Час и половина след старта да дадеш почивка.
10. Да предвидиш задължително някакви сексуални отклонения в представлението, защото без тях е скучно.
11.Режисьорът да се облича модерно, за да прави приятно впечатление.
12. Режисьорът да разполага с луксозен автомобил за представителни нужди.
13. Режисьорът да псува авторската режисура и всячески да омаловажава присъствието на режисьора в спектакъла, за да скрие собствената си безпомощност.
14. Да поддържа приятелски връзки с неколцина авторитетни критици, които винаги пишат положително.
15.Да прояви разбиране, когато актьорът му съобщи, че отива на снимки и не може да присъства на репетициите.
16.Да подписва разрешение за отсъствие, макар че актьорът ще отсъства и без разрешение.
И още 158 задължителни неща, за да бъде до края мил и приятен – така че напълно да обезсмисли собствената си професия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване