08/07/11 18:28
(http://www.klassa.bg/)

Г-20: Нова глобална финансова криза няма да има

Настоящите проблеми в САЩ и Европа няма да доведат до друга глобална икономическа криза, категорични са експертите от държавите от Г-20, които проведоха конферентен телефонен разговор вчера сутринта, предаде АФП. Заместник-министрите на финансите на страните от групата обсъдиха европейската дългова криза и намаляването на кредитния рейтинг на САЩ.
Според южнокорейския заместник финансов министър Чой Йон-ку страните са се споразумели да издадат съвместно обещание за полагане на усилия за успокояване на финансовия пазар. Той обяснил, че страната му няма да има изненадваща промяна в управлението на резерва си. Южна Корея има американски държавни облигации за над 300 милиарда долара в чужди валути.
Британският премиер Дейвид Камерън, който е в отпуск в Италия, и френският президент Никола Саркози пък са обсъдили още в събота вечерта финансовото положение след понижаването на кредитния рейтинг на САЩ. Говорител на Камерън заяви, че двамата са разговаряли и за ситуацията в еврозоната, но не съобщи подробности.
Световните лидери продължават да се борят, за да предотвратят разпространяването на паниката по финансовите пазари, след като неочакваното понижаване на американския кредитен рейтинг събуди страхове за глобални сътресения след отварянето на стоковите борси, пише „Обзървър”. Очаква се финансовите министри от Г-7 (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ) и централни банкери от най-големите развити икономики да разговарят по телефона конферентно днес. Лидерите, много от които са на лятна почивка, се споразумяха за провеждането на серия от спешни преговори по телефона в опит да предотвратят загубата на доверие в най-големите световни икономики. Но несигурността се увеличи още повече, след като саудитският пазар падна с цели 5,5%.
Френският финансов министър Франсоа Бароан, чиято страна председателства Г-7, заяви, че поддържа контакти с колегите си 24 часа в денонощието. Британският министър Джордж Озборн, който е на почивка в Калифорния, разговаря с колегите си и с Дейвид Камерън, който от своя страна е в Тоскана. Официални лица съобщиха, че Озборн е готов да прекъсне почивката си, ако бъде свикано извънредно заседание на Г-7.
Междувременно Гордън Браун предприе мощна атака срещу лидерите на САЩ, Франция и Германия, като ги обвини в приемането на грешни икономически решения. Бившият британски премиер наруши мълчанието си, за да заяви, че „твърдоглавите” европейски лидери, сред които канцлерът на Германия Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози, са отхвърлили още един шанс за икономическо възстановяване, пише „Индипендънт”.
Браун твърди, че Европа погрешно е представила кризата само в една плоскост и по този начин просто е настоявала единствено за още по-строги икономии. На срещата миналия месец относно помощта за Гърция според бившия британски премиер са били направени неверни изводи на базата на погрешни анализи за мащабите на проблема. Той също така твърди, че отказът на САЩ да разреши новите икономически стимули и да повиши данъците „затваря вратата за още един потенциален двигател за международния ръст”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване