08/07/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Горещ, горещ август без ваканция за кризата

За много европейци август - топъл и ленив, вече с привкус на есен - е време, в което да забравят грижите си. В голяма част от континента фабриките и бизнесът хлопват врати. Правителствата почти спират работа, докато министрите са в почивка. Дори рубриката “Шарлеман” смята да поразпусне за малко. Август е и време, когато гражданите могат да преосмислят резервите си към европейската интеграция.

След като повече от година товарят северните страни с неволите около държавния си дълг, сега средиземноморските държави дават възможност да бъдат преоткрити приятните им страни и удоволствията, които предлагат. Забавеният икономически растеж не изглежда чак толкова страшен, когато можеш да се наслаждаваш на забавеното темпо на живот под слънцето на Тоскана. Ниската производителност в Южна Европа внезапно избледнява на фона на нейния принос към легендите и историята. Колко ядосан може да бъде човек на гърците, докато се къпе във водите на Егейско море, завещало ни дори и самото име Европа?

Само преди месец-два германският канцлер Ангела Меркел смъмри южняците, че са мързеливи: “Няма как да имаме обща валута, щом някои ползват много почивки, а други - съвсем малко”. Само че точно германците, които поемат на юг със своите каравани, са тези, които се радват на едни от най-дългите отпуски в Европа. По правило те работят по-малко часове годишно от хората в южните страни на континента.

През отпуските еврото се превръща от проклятие в благословия; не е нужно да плащаш комисиона на сарафите на всяка граница. Често критикувано, че отваря вратите пред имигрантите, Шенгенското пространство сега улеснява пътуванията. А когато звънят у дома по мобилния си телефон, летовниците биха могли да кажат по някоя добра дума за усилията на Европейската комисия да смъкне безбожните тарифи на роуминга.

Август би трябвало да е благоприятен период за европейския проект. Не и тази година обаче. Френският президент Никола Саркози поиска от министрите да прекарат отпуска си във Франция. Те “могат да си отпочинат, но не и да заминават на почивка” - каза той - защото трябва да поддържат постоянна връзка с министерствата и отделите си. Лидерите се опасяват, че ако правителствата не следят отблизо събитията, ще възникнат кризи.

Съществува странна тенденция войните да избухват именно през август, независимо дали това става случайно (като Първата световна война през 1914 г.) или нарочно (като при нахлуването на Ирак в Кувейт през 1990 г.). През август 2008 г. самият Саркози се бореше да спре военните действия между Русия и Грузия. Почивката в чужбина може да бъде вредна и от политическа гладна точка: шведският премиер Фредрик Рейнфелд беше критикуван, че е предпочел да замине за Турция, вместо да присъства на възпоменателна церемония за жетвите на двата терористични акта в Норвегия.

Тази година обаче има основателна причина за безпокойство: през август финансовите пазари не излизат в почивка. Кипър може да е следващият на опашката на нуждаещите се от спасяване. Напоследък островът бе засегнат от много кризи. Обширният му банков отрасъл пострада от загубите от гръцките облигации, а най-голямата му електроцентрала излезе от стоя заради експлозия на боеприпаси в близка военноморска база.

Още по-тревожещо е положението в Италия и Испания. Лихвите по облигациите и на двете страни се повишиха до обезпокоителни равнища. Ако пазарите ги тласнат към неплатежоспособност, еврозоната може да изчезне. Някои вече пресметнаха, че двете държави ще трябва да отпаднат от финансирането на първите спасителни мерки за Гърция, Ирландия и Португалия, увеличавайки допълнително товара на топящия се брой кредитори. Някои се притесняват, че не след дълго Франция също може да се нареди на опашката.

Само преди една-две седмици ни се струваше, че август със сигурност ще е спокоен. Лидерите от еврозоната отложиха падежите и рязко понижиха лихвите по спасителните заеми ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване