08/07/11 07:59
(http://radiomilena.com/)

Гражданската инициатива за издаване на „Поморие: древност и съвремие”

Със значително дарение на видните поморийци: инж. Димо Тадаръков и проф.д-р инж. Димитър Тадаръков – потомци на големия тракийски род от Ениджия – Лозенградско, днес започна гражданската инициатива за незабавното издаване на „ПОМОРИЕ: древност и съвремие”.
Началото й дойде веднага след публикуването на двете рецензии за изданието, които го определят като „значимо културно и научно събитие не само за Поморие”, съобщиха от Международния търговски и културен център •ГЕОПАН• Бургас.
Жестът на двамата видни поморийци е  в подкрепа на усилията на Община Поморие и кмета инж. Петър Златанов, новата история на Поморие да бъде издадена през месец август. Очаква се и други граждани на Поморие, фирми и организации от града  и  страната, да се включат в  начинанието. Приносът на всички  ще бъде отбелязан на специална страница. Сред авторите на историята са видни учени като: акад. Васил Гюзелев, проф. Михаил Лазаров, проф. Велко Тонев, ст.н.с. Елена Грозданова, д-р Румен Аврамов и други специалисти.
По предложение на акад. Васил Гюзелев, част от изданието ще бъде дарено на официалните гости на откриващия се ХХІІ Международен конгрес за византийски изследвания „Византия без граници”, София, 22 – 27 август. Големият български учен е председател на Организационния комитет на конгреса и част от неговите приноси са посветени на Анхиало, който е един от значимите центрове на византийската култура.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване