08/07/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Деца войници сеят смърт в Сомалия

Асошиейтед прес

Кадър от документалния филм “Деца войници”, реж. Андрю Огилвие

Бившите пехотинци от Аш Шабаб, разпределени да живеят в сив жилищен блок, са млади - твърде млади. Единият е само на 9 години, въпреки това те са отговаряли за спазването на суровите укази на ислямистките бунтовници, които не позволяват на хиляди сомалийци да избягат от глада.

Асошиейтед прес получи възможност да се срещне с бивши бойци, настанени в правителствен възпитателен център в Могадишу. Получихме уникална възможност да надникнем в начина на функциониране на свързаната с Ал Каида групировка, чието присъствие в голяма част от Сомалия пречи на усилията на международната общност да осигури хуманитарна помощ. Милиони са заплашени от глад заради най-тежката суша в Сомалия от 60 години насам. В сряда ООН обяви още три района на Сомалия за зони на глад и заяви, че през следващите седмици кризата вероятно ще обхване цяла Южна Сомалия. Да се доставят помощи е трудно, тъй като Аш Шабаб контролира повечето от най-бедстващите райони.

Твърдолинейната въоръжена групировка редовно набира млади тийнейджъри, отвличайки ги от училищата и принуждавайки ги да напуснат домовете си. Миналата седмица трима бойци в юношеска възраст се предадоха на силите на Африканския съюз по време на военна офанзива. Седемнайсетгодишният Абшир Мохамед Абди е най-отскоро в центъра. Той каза, че “няма живот, няма бъдеще” в редиците на групировката Аш Шабаб, в която е бил, преди да избяга миналата седмица в центъра. Абди е родом от южните райони на Сомалия - от Кисмайо, където гладът в Сомалия се усеща най-тежко.

Абди каза, че мнозина там страдат, а бойците на Аш Шабаб се опитват да спрат бежанския поток към храната, защото масовото бягство от този край може да намали числеността на населението, от което групировката набира бойците си и събира данък. Аш Шабаб отрича да има глад. “Жени и деца страдат от сушата, но Аш Шабаб ще ги спира, ще ги спира, ще ги спира, докато вече няма да може да ги спре”, каза Абди миналата седмица, намеквайки, че вълната от бежанци, търсещи спасение от глада, е прекалено голяма и бунтовниците няма да могат да я спрат.

Сомалийци, избягали от зоните на глада и са стигнали до Могадишу, казаха за Асошиейтед прес, че бунтовниците заплашват бежанците, които напускат Юга, и често спират - а понякога и убиват - мъжете, затова в лагерите в столицата жените и децата са много повече от мъжете. Един от бившите млади бойци, който говори за Асошиейтед прес с помощта на преводач, седейки под сянката на едно дърво в центъра за реабилитация, каза, че Аш Шабаб използва и заплахи, за да държи мъжете в зоните на глада.

“Казват мъжете: “Жена ти и децата ти ще бъдат убити, ако тръгнеш”, разказва Али Хасан, който като мнозина бивши млади бойци е облечен в шарен анцуг, който изглеждаше все едно е на “Найк”, но на който пише “Найл Спортс”. Двайсетината млади мъже, повечето юноши, заявиха, че сред тях има убийци, но никой не посмя да уточни за кого става дума. Един брадат боец на около двадесет години даде да се разбере, че е рязал глави. Бившите членове на Аш Шабаб са потресаващо млади. Най-младият в центъра е Либан Мохамед, срамежливо 9-годишно момче. В Аш Шабаб са го използвали като шпионин.

Повечето деца, набирани от въоръжените групировки в Сомалия, изглеждат на възраст между 12 и 18 години, но има и осемгодишни, се казва в доклад на “Амнести интернешънъл” от миналия месец. Набирането или привличането на военна служба на деца под 15-годишна възраст е военно престъпление, отбелязват от организацията. “Това е безкраен конфликт, в който децата всекидневно преживяват невъобразим ужас”, каза Мишел Кагари от “Амнести ...

Публикувана на 08/07/11 21:25 http://e-vestnik.bg/12404/detsa-voynitsi-seyat-smart-v-somaliya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване