08/07/11 17:49
(http://www.klassa.bg/)

За малките общини остават 300 млн. лв. по "Околна среда"

За водните проекти на по-малките общини между 2000 и 10 000 души население ще останат 300 млн. лева по програма „Околна среда“, съобщи вчера за „Класа“ заместник-министърът на екологията Ивелина Василева. В момента се подготвят насоките за кандидатстване и се очаква първите общини да бъдат поканени до края на този месец или началото на септември. Досега Министерството на околната среда и водите насочваше усилията си към водните проекти на големите общини с население над 10 000 жители. Има подадени проекти за над 1,6 млрд. лева, а целият ресурс на мярката е 2,6 млрд. лева
Проблемът ще е с изпълнението на проектите, коментират консултанти. Някои дори допускат, че стойността на предложенията необосновано се повишава от общинските администрации и така няма да останат пари за по-малките общини.
Ивелина Василева коментира, че заради високия интерес вероятно ще се стигне до свръхдоговаряне и държавата ще търси резерви за финансиране. В петък екоминистерството обяви, че ще спре проекта за водния цикъл на Сливен по програма „Околна среда“, който струва 52 млн. лева. Като причина за това се изтъкват сигнали за злоупотреби до Брюксел. В писмо до екоминистерството от ЕК изразяват притеснения за начина на провеждане на тръжната процедура и принципите за свободна и лоялна конкуренция. За да продължи, проектът трябва да намери пари по програма по ИСПА, тъй като Еврокомисията отказа да ги дофинансира, а проектите за водоснабдяване и канализация по двете програми са взаимно свързани.
Има местен спор, който придобива и международно изражение, и затова предпочитаме да спрем проекта, докато се изяснят всички факти и обстоятелства, каза Василева. За да спрат разходите, строителството се замразява, въпреки че днес се очакваше да бъде даден старт на изпълнението на проекта за водния цикъл в Града на стоте войводи. Строителни дейности по проекта още не са започнали, процедурите са минали на предварителен контрол с някои забележки. Предстои да направим последващ контрол, който ще продължи поне три месеца, уточни Василева.
При нередности може да се наложат финансови корекции от 25 до 100% от безвъзмездното финансиране, което ще е минимум 10 млн. лева. Общината едва ли ще може да ги намери, освен това ще са нужни и пари за дейностите, които трябва да се довършат по ИСПА. Кметът на Сливен Йордан Лечков смята, че решението на екоминистерството е прибързано, но ще се съобрази, и се въздържа от по-широк коментар.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване