08/07/11 17:16
(http://www.klassa.bg/)

Осем полицаи в болница след сблъсъци в Северен Лондон

Осем полицейски служители бяха приети в болница в събота през нощта след избухване на бунтове в Тотнъм - район в Северен Лондон, два дни след като силите на реда застреляха 29-годишен мъж, съобщи "Дейли телеграф".
Патрулни коли, двуетажни автобуси и магазини бяха подпалени от разярена тълпа от повече от 300 души, която влезе в сблъсък с полицията близо до районното полицейско управление в Тотнъм. По силите на реда бяха хвърляни коктейли "Молотов", фойерверки, камъни и пожарогасители. От Скотланд ярд съобщиха, че един от полицаите е ранен сериозно в главата. Началото на бунта сложиха млади хора от района, които излязоха по улиците на Лондон в събота вечерта, за да искат "справедливост" за 29-годишния Марк Дъган, застрелян в четвъртък. След като част от улица „Тотнъм хай роуд“ бе разчистена от протестиращи, недоволството продължи да тлее и по други улици в района. Говорител на лондонската „Бърза помощ“ заяви, че парамедиците са прегледали 10 души, девет от които са били приети в болница. Според Скотланд ярд 26 полицаи са били ранени по време на размириците, а 42 души са били арестувани за обиди и вандализъм, съобщи ПА.
След падането на нощта две полицейски коли бяха разположени на по-малко от 200 метра от полицейския участък, а към 20.20 ч участниците в протеста започнаха да хвърлят бутилки към тях, като едната бе запалена, а другата избутана в средата на улицата. Когато насилието започна да ескалира, местният депутат Дейвид Лами апелира за спокойствие чрез изявление, в което се казваше, че събитията не са представителни за голяма част от живущите в Тотнъм.
"Обществеността в Тотнъм, семейството на Марк Дъган и приятелите им трябва да разберат какво е станало в четвъртък вечерта, когато Марк загуби живота си. За да разберем фактите, трябва да има спокойствие", подчерта Лами.
Разследването на смъртта на Дъган продължава, след като в петък бе разкрито, че той е пътувал с такси, когато е бил застрелян. Това е станало при престрелка с полицаи, които са поискали да обискират автомобила. Дъган е бил заподозрян за редица престъпления. Той има 4 деца.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване