08/07/11 18:06
(http://www.klassa.bg/)

Отпускат 5,6 млн. лв. от ЕС за превръщането на Централна баня в музей

5,6 млн. лв. от Оперативна програма „Регионално развитие“ ще бъдат отпуснати за адаптация на Централната минерална баня в музей на София. Това съобщи вчера пред БТА заместник-кметът на столицата Ирина Савина. Съфинансирането от страна на общината ще е 328 хил. лева. Проектът е одобрен по схема „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции“. Сградата на софийската баня е обявена за архитектурно-художествен паметник от национално значение в Държавен вестник от 1998 година. След довършването на нейната реставрация и реконструкция за музей на София столицата ще има първия си музей от близо половин век.
„Постоянната експозиция на Софийския исторически музей ще бъде привлекателна и интересна за всички възрастови и социални категории, тъй като в нея ще бъдат изложени най-атрактивните и стойностни експонати от фондовете на музея, които сега са складирани на различни места в града“, каза Савина.
Бъдещият музей на София ще е на четири нива. Ще има и зали за представителни нужди. В централната част ще има фоайе, експозиционни зали и хранилище, в южното крило - административна част и реставрационни работилници, а в подпокривното пространство - експозиционна зала с мемориален кът на създателите на сградата - арх. Петко Момчилов и арх. Фридрих Грюнангер. Във вътрешните дворове ще бъдат изградени експозиционни зали и туристически информационен център. Сградата ще се обслужва и от два асансьора, като достъпът до нея ще е съобразен за лица с увреждания. Общата разгъната застроена площ е около 7900 кв. м. За да бъде въведен обектът в експлоатация, ще се наложи общината да направи със собствени средства оставащите строителни дейности и пространствено-художествено осветление, което ще струва около 2,4 млн. лв. Според Савина с общинското финансиране ще се направят осветлението, климатизацията, архитектурното осветление на обекта, асансьорите, както и оборудването на залите за излагане на експонатите.
Срокът за изпълнение на проекта ще е две години.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване