08/07/11 17:56
(http://www.klassa.bg/)

Радмила Вайсилова, председател на Националния синдикат „Гарант“: Финансовите служители имат нужда от защита

- Г-жо Вайсилова, наскоро обявихте съществуването на синдикат „Гарант“ . Кои групи обхваща вашият синдикат?
- Националният синдикат „Гарант“ е създаден на различен принцип от съществуващите досега синдикати. Стремим се да обхванем счетоводителите, касиерите и финансовите служители, работещи във всички обществени сфери. Хора с такива професии има и в образованието, и в здравеопазването, където има силни учителски и лекарски синдикати, но в тях никой не се интересува от проблемите на счетоводството.
Много важни за нас са малките фирми, където често има по един служител, изпълняващ всички финансово-счетоводни функции, и счетоводителите на свободна практика. Тези хора попадат в ситуации да се борят сами с цялата административна система, без да могат да разчитат на подкрепа.

- Защо смятате, че хората с тази професия имат нужда от защита?
- Доста често счетоводителите се приемат като необходимо зло както от работодателите, така и от фирмите, които работят със счетоводни къщи. Тези хора са поставени между необходимостта да спазват законите и да попълват коректно всички отчети и желанието на работодателите да плащат възможно най-малко данъци и разходи. Не един път съм чувала от собственик или управител на фирма, че не може да разбере защо счетоводителят му иска толкова пари, като не върши почти никаква работа. Това неразбиране води до множество проблеми, които касаят не само заплащането. Честите промени в законодателството налагат едно непрекъснато образоване от страна на колегите, понякога се налагат промени и в счетоводния софтуер. Това отнема време и усилия, а някои работодатели не само че не подкрепят служителите си в тези усилия, но и направо пречат. Не е по-лесно и за колегите, които работят сами по счетоводното обслужване на няколко фирми. В счетоводните форуми можете да видите всекидневно по няколко проблема, на които се търси решение.
Като синдикат ще осигурим по-голяма чуваемост от страна на държавата и данъчната администрация за разрешаването на проблемите, касаещи промените в законодателството и прилагането на нормативите в практиката.

- Бихте ли дали конкретен пример за такива проблеми?
- Ще ви дам пример – всеки месец счетоводството начислява заплати и осигуровки, за плащането на тези осигуровки се попълват средно по 7-8 вносни бележки и няколко различни декларации, които се подават в НАП. За всяка една от тези вносни бележки се плаща и отделна банкова такса, т.е. утежнена е работата на изпълнителя, работодателят плаща повече такси и единственият, който печели от това, е банката. Дори безработните, които плащат здравни осигуровки, плащат и банкови такси. Това е въпрос, който може да бъде решен при наличие на добра воля от Министерството на финансите.

- Вярно ли е, че работниците до голяма степен не познават правата си?
- Като част от социалната ни програма в момента търсим организации, които да ни подпомогнат финансово за създаването на приемни за начало в няколко града, в които екипи от счетоводители и юристи да дават консултации по трудовоправни въпроси.
Планираме създаването на взаимоспомагателна каса за нашите членове, имаме инициатива, с която набираме дарения за учредяване на стипендии за социално слаби студенти и още много идеи, които се надяваме да осъществим успешно.

- Споменахте взаимоспомагателна каса, какво ще кажете за банковите кредити?
- Високите лихви по кредитите и трудният достъп до финансов ресурс са всеобщ проблем в нашата страна, но аз мога да коментирам единствено проблемите, които касаят банковите служители. В последно време текучеството на работната сила в някои банки се увеличава. Правят се структурни промени и много от служителите смятат, че тези промени са в ущърб не само на тях, но и на клиентите. Разговарях с хора, членуващи в друг синдикат, които смятат, че правата им не са защитени адекватно, това поражда недоверие в синдикатите и тяхната дейност.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване