08/07/11 15:33
(http://www.klassa.bg/)

Топ 10 на домовете на бъдещето

От незапомнени времена човечеството все мечте да може да опредeля и да вижда в бъдещето. Някои хора мечтаят да видят напредък в медицината, за други бъдещето е в областта на науката. В областта на архитектурата обаче се проектират и изграждат къщи, които изглеждат криви и дори напомнят анимационните филми. В средата на 20-и век домове на бъдещето бяха изобразени само във филмите и телевизионните предавания и изглеждаха идентични, без значение каква е целта на тяхното създаване и мястото.
Вече премина и първото десетилетие на 21-ви век и виждаме, че домовете на бъдещето вече не са еднакви. Къщите вече се проектират и гледат към устойчивото развитие и енергийната ефективност. Това дава на архитектите възможности да прокарват нови граници, да не се съобразяват с табутата и да опитват нови неща. Някои от дизайните са смели, други са странни, а някои идеи изглеждат малко вероятни да се състоят. Въпреки това, всички те дават решение на текущите проблеми и създават нови правила. Американската телевизионна компания Си Ен Би Си подреди Топ 10 на домовете на бъдещето.
На първо място експертите поставят MercuryHouseOne. Това е едно от произведенията на архитекта Артуро Витори, който е член на Американския институт по аеронавтика и астронавтика. Това е мобилен дом, но всяка прилика с караваната, която сме свикнали да виждаме, свършва дотук. Отвътре е оборудвана по най-модерен начин, като работи изцяло на слънчева енергия и екстериорът е в мрамор. Интериорът е оборудван с най-новите технологии за осветление, аудио и видео, за да се максимизира работата на потребителя.
Airdrop House е футуристичен модел, обвързан с напредничавото мислене, че все още е в рамките на фантастиката и дизайна. Моделът е вдъхновен от урагана “Катрина” и е проектиран от Андрю Мейнард. Идеята е сферите да бъдат транспортирани до райони на бедствие, където да служат за временно убежище. На покрива е възможно да се отглеждат растения, които да служат както за храна, така и за да пазят сянка.
От Си Ен Би Си поставят на трето място, но не по-важност Birds Island. Къщата се намира в Куала Лумпур. Стените са от силикон и стъкло и можете да се наслаждавате на красотата на природата, докато си седите във всекидневната. Къщата е устойчиво жилище и използва слънчева и вятърна енергия, както и събира дъждовна вода. Освен това структурата на кея е друг знак за енергийната ефективност. Това дава възможност за естествено охлаждане на водата отдолу и позволява събиране и разпространение на енергия от близките лотоси.
Dupli Casa е друг наистина интересен модел. Много жилища са били построени, както техните създатели ги наричат с "футуристичен дизайн". Dupli Casa, създадена от германски архитекти, обаче наистина живее в описанието. Dupli Casa е триетажна къща близо до Лудвигсбург, Германия. На последния етаж спалните са с прозорци, поставени под стратегически ъгъл, за да се осигурят оптимални гледки от околността.
Komb House е дело на архитекта Карим Рашид. Той е роден в Египет и е учил в Канада и Италия, като има над 3000 дизайна на различни продукции. Komb House използва най-доброто от съвременните технологии, за да сведе до минимум въздействието върху околната среда. Водата за къщата се подгрява от слънчеви батерии, като се използва повторно и дъждовната вода. Цялата постройка е създадена от материали за многократна употреба, сред тях дърво и стъкло. Това дава възможност тя да бъде разглобена и построена отново на друго място.
Shell House заема шеста позиция в подредбата. Къщите са построени в Япония и ако ги гледате отгоре, може по нищо да не разберете, че това са къщи. Жилището е създадено от японската архитектурна фирма ARTechnic и е с необичаен външен дизайн. Описвана като "от друг свят", структурата е създадена от криви и елипси. Домът се възползва от естествената светлина.
Edge House е създадена е от полската фирма Mobius Architects. Конструкциите започнаха в Краков през 2008 г. и привършиха през 2010 г., като визуално крайният продукт се определя като стръмен покрив и нищо друго. Въпреки това обаче конструкцията е в съответствие с местните строителни норми, които предвиждат, че наклон на покрива не трябва да превишава 30 градуса. Архитектите спазват буквата на закона, но показват волности с намерението си да създадат уникално жилище на хълм.
Klein Bottle Holiday Home е дело на немския архитект Феликс Клайн. Има най-странната форма, която можете да си представите. Ако ще живеете в нея, първоначално ще ви трябва карта и компас, за да можете да се ориентирате в пространството. Wright Conversion пък се намира в Дърбан, Южна Африка. В удължената страна се намират спалня, два кабинета и стая за забавление. Интериорът е в съответствие с оригиналните за тази страна теми. Коркът и стъклото се използват навсякъде, а мебелите са от дърво.
На последно място, но не по важност е Ecopod. Тъй като технологиите стават все по-неизбежна част от всекидневния живот, много хора искат да избягат и да се измъкнат от него. За тази цел е създаден и Ecopod. Къщата е малък и енергийно ефективен начин хората да се отърват от ежедневието. Тя може лесно да се транспортира от едно място на друга, а енергията, която произвежда, идва от 80-ватов слънчев панел.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване